Predstavitev knjige KEMOMETRIJA avtorja Jureta Zupana

 

17. februarja 2010 smo na Kemijskem inštitutu predstavili znanstveno delo KEMOMETRIJA in obdelava eksperimentalnih podatkov, prof. dr. Jureta Zupana, znanstvenega svetnika na Kemijskem inštitutu. Na predstavitvi so sodelovali: direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik z uvodno besedo, avtor knjige Jure Zupan, ki je izčrpno predstavil znanstveno monografijo, zatem pa še akademik Niko Grafenauer in filozof ter vodja raziskovalnih programov Inštituta Nove revije, Dean Komel. Zadnja dva sta predstavila svoj pogled na problem slovenščine v slovenskem raziskovalnem prostoru.

 

Pomen izida te knjige za Slovenijo je dvojen:

 

1. Kemijski inštitut želi pokazati, da so njegovi raziskovalci, podobno kot na mednarodnem prizorišču, povezani in aktivni tudi v slovenskem raziskovalnem prostoru. Naši javnosti želijo ponuditi dela v slovenskem jeziku, saj s tem bogatijo in širijo ne samo vrhunsko znanje, ampak tudi slovensko izrazoslovje in zavest, kaj in koliko Slovenci tudi s tega vidika zmoremo v posameznih znanstvenih disciplinah.

 

2. Slovenskemu gospodarstvu želi Kemijski inštitut s takimi izdajami predstaviti pomembna in zahtevna raziskovalna področja, skupaj s primeri uporabe znanstvenih dognanj, tako da se lahko vrhunsko znanje na razumljiv način prenese v domačo prakso. V monografiji so obdelana med drugimi tudi področja, ki doslej v slovenščini še niso bila tako celostno predstavljena.

 

Prof. Zupan je samostojno in s sodelavci kot avtor ali kot urednik do sedaj objavil dvanajst knjig. Najuspešnejša med njimi, Neural Networks in Chemistry, ki jo je napisal skupaj z Johannom Gasteigerjem, je bila prevedena tudi v kitajščino in japonščino.

 

 

Predstavitvena zgibanka

 

Nekaj utrinkov s predstavitve:

 

 

 

 

 

 

Foto: Jernej Stare

Brigita Pirc

 

Kako se izogniti pastem pri prenosu znanja v prakso

Ljubljana, 13. 6. 2018 - V okviru Tedna Kemijskega inštituta je potekala okrogla miza,  ki se...

Ljubljana, 13.06.2018
Znanost kot steber gospodarskega razvoja Slovenije

V okviru Tedna Kemijskega inštituta je 6. 6. potekala razprava o vlogi in pomenu znanosti kot...

Ljubljana, 07.06.2018
Izr. prof. dr. Mojca Benčina in prof. dr. Gvido Bratina sta dobitnika prestižne Preglove nagrade za izjemne dosežke v letu 2018. Perspektivna mlada raziskovalka Vesna Štih pa je prejemnica doktorske štipendije Janka Jamnika

Ljubljana, 5. junij 2018 –  Častni govorec in gost podelitve letošnjega ključnega osrednjega...

Ljubljana, 06.06.2018
Pričetek projekta Noč ima svojo moč v okviru Noči raziskovalcev

Ljubljana, 30. 5. 2018 Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«,...

Ljubljana, 31.05.2018
3. teden Kemijskega inštituta

Spoštovani, letos organiziramo že tretji teden Kemijskega inštituta, ki bo potekal od 4. do 8....

Ljubljana, 29.05.2018