Vztrajno in predano krepimo vlogo žensk v znanosti in družbi

V petek, 30. marca 2018, smo na Kemijskem inštitutu v duhu meseca marca pripravili dogodek posvečen predvsem znanstvenicam. Dogodek je organiziran v okviru projekta Plotina, ki na Kemijskem inštitutu poteka od leta 2016 in katerega vizija je ustvariti vključujoče, raznoliko in podporno delovno okolje, kjer lahko ženske in moški izvajajo vrhunske raziskave.

Pričeli smo z nagovorom direktorja prof. dr. Gregorja Anderluha, nato je nekaj uvodnih besed povedala prof. dr. Nataša Zabukovec Logar, članica projektne ekipe Plotine, uveljavljena raziskovalka, vodja Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo, članica Znanstvenega sveta... Poudarila je, da je bila njena izkušnja pri uveljavljanju v raziskovalni sferi kar pozitivna, da pa veliko zaslug pripisuje svoji primarni družini in vzgoji. 

Prvo predavanje je imela dr. Jovana Mihajlović Trbovc, ZRC-SAZU:  “Ovire in rešitve pri udejstvovanju enakosti spolov pri raziskovanju”, predstavila je projekt Garcia, izpostavila glavne ugotovitve projekta in povedala kakšne spremembe so uvedli na ZRC-SAZU in kakšne so še v načrtovanju. Povedala je tudi nekaj zanimivih anekdot iz lastne raziskovalne kariere.

Nato smo z veseljem prisluhnili tudi naši sodelavki prof. dr. Marti Klanjšek Gunde, članici projektne ekipe Plotine, ustanoviteljici prvega spin-off podjetja Kemijskega inštituta MyCol, ki je predstavila projekt Plotina in kaj smo v njegovem okviru spremenili na inštitutu po analizi stanja na začetku. Nato je povzela še nekaj izkušenj svojega delovanja v Komisiji za ženske.

Na okrogli mizi se je zgoraj omenjenima raziskovalkama pridružila še mag. Maruša Gortnar (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti). Prisluhnili smo zanimivi debati o enakosti žensk in moških v praksi in slišali tudi ukrepe ministrstva ter seveda tudi nekaj osebnih izkušenj panelistk. 

Zaključili smo z delavnico medijskih veščin, ki jo je vodila Jadranka Jezeršek Turnes.

Nekaj fotografij z dogodka:

Predstavitev projekta prof. Romana Jerale, ERC Advanced Grant 2017

Ljubljana, 9. 4. 2018 - na Kemijskem inštitutu je potekala predstavitev raziskovalnega projekta, za...

Ljubljana, 09.04.2018
Doktorska štipendija Janka Jamnika za perspektivnega mladega raziskovalca ali raziskovalko s področja kemije in sorodnih ved

Doktorska štipendija Janka Jamnika za perspektivnega mladega raziskovalca ali raziskovalko s...

Ljubljana, 05.04.2018
Vztrajno in predano krepimo vlogo žensk v znanosti in družbi

V petek, 30. marca 2018, smo na Kemijskem inštitutu v duhu meseca marca pripravili dogodek posvečen...

Ljubljana, 03.04.2018
Dr. Tina Lebar, prejemnica zlatega znaka Jožefa Stefana

Na 26. dnevih Jožefa Stefana so včeraj podelili nagrade zlati znak Jožefa Stefana za leto 2018. Med...

Ljubljana, 22.03.2018
Priložnosti za sodelovanje in sinergije med raziskovalnimi in inovacijskimi strategijami za pametno specializacijo (RIS3) in KIC za podnebje v okviru Regionalne inovacijske sheme (EIT-RIS)

Včeraj, 20.3.2018, so se na Kemijskem inštitutu zbrali ključni deležniki iz mnogih evropskih...

Ljubljana, 21.03.2018