Skip to main content

Novica

8. Teden Kemijskega inštituta

 

V začetku junija, natančneje med 5. in 9. junijem 2023, bo potekal 8. Teden Kemijskega inštituta. Naša raziskovalna ustanova bo takrat na široko odprla vrata tako strokovni kot širši javnosti. Pripravljamo vrsto zanimivih in raznolikih predavanj ter okroglih miz. Te bodo letos predvsem v znamenju nepogrešljive integritete v znanosti ter pomembnih vprašanj kot so kako deluje znanost in kako se bo raziskovalna sfera soočila z umetno inteligenco, ki bo lahko njena zaveznica ali sovražnica. Najbolj vedoželjni bodo lahko pokukali v naše laboratorije ter se seznanili z življenjem raziskovalk in raziskovalcev, najmlajše pa bodo pritegnile zabavne delavnice. Kot novost bomo letos na ogled ponudili še dokumentarni film Divja Slovenija, ki med drugim opozarja na pomen biotske raznovrstnosti.

Predavanja

Niz predavanj bomo začeli s predavanjem nizozemske mikrobiologinje dr. Elisabeth Bik, vodilne strokovnjakinje za slikovno forenziko in ugledne svetovalke za znanstveno integriteto. Prisluhnili boste lahko tudi lanskima Preglovima nagrajenkama, dr. Mateji Manček Keber ter prof. dr. Nataši Zabukovec Logar. V sklopu predavanj Forum40 pa se bo predstavila dr. Barbara Zupančič. Navdihujoče bo tudi predavanje v nizu Jutranja kava z naslovom Je kaos samo nered?. S profesorjem Juretom Zupanom se bomo podali na popotovanje skozi zgodovino teorije kaosa. Med predavanjem z naslovom Antropologija vonja in kemija, pa bo dr. Mojca Ramšak, poleg razgrnitve področja antropologije vonja, predstavila še stične točke med humanistično koncipiranimi vonjalnimi raziskavami in naravoslovjem.

Okrogle mize

Na omizju z naslovom Kako deluje znanost bomo razpravljali o tem, kako si delovanje znanosti predstavlja splošna javnost, in zakaj so te predstave pogosto povsem drugačne od procesov, na osnovi katerih zares deluje znanost. Skušali bomo prevrednotiti splošno mnenje o tem, da je znanost linearen proces s preprostim receptom kot je vprašanje – hipoteza - eksperiment – podatki – zaključek. Razpravljali bomo še o tem, kako napačne predstave o znanosti v javnosti pogosto vodijo v nezaupanje in zavračanje pomembnih spoznanj, ter kako to preseči.

Na razpravi z naslovom Umetna inteligenca - revolucija ali evolucija pa se bomo spraševali o tem, koga bomo sploh še potrebovali in ali bo umetna inteligenca naša nova 'sodelavka'. Zanimalo nas bo kako se bodo denimo s sistemom ChatGPT soočili raziskovalke in raziskovalci. Bo to njihov zaveznik ali sovražnik? Razpravljali bomo tudi o etičnem vidiku uporabe umetne inteligence, pa tudi o tem, kakšno stališče bo do inteligentnih sistemov za ustvarjanje besedil zavzel naš izobraževalni sistem. In nenazadnje, kako se bo do vsega tega opredelila vlada.

Film, delavnice, razstava

Kot novost v programu letošnjega Tedna Kemijskega inštituta bomo na ogled ponudili dokumentarni film Divja Slovenija, ki nas seznanja s pestrostjo slovenske favne in flore. V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet.

Za najmlajše letos pripravljamo dve zabavni delavnici: Molekularni cukrčki, kjer bodo otroci izdelali užitne sladkorne paketke iz naravnih polimerov, ter Super eksperimenti, kjer bodo otroci lahko občudovali takšne in drugačne kemijske vragolije.

Ob zaključku Tedna Kemijskega inštituta pa bomo odprli še umetniško razstavo Ota Rimeleja, slikarja, vizualnega umetnika ter avtorja vizualnih prostorskih postavitev, katerega delo bi lahko označili kot 'spiritualni minimalizem'. Odprtje razstave bo popestril nastop vokalne skupine BeJazzy.

Osrednja slovesnost s podelitvijo nagrad

Osrednja slovesnost Tedna Kemijskega inštituta, na kateri bomo podelili Preglove nagrade Kemijskega inštituta za izjemne dosežke, bo potekala v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Fužinskem gradu v Ljubljani. Za glasbeno popestritev bo poskrbela legendarna skupina Salamander.

Teden odprtih vrat z ogledi inštituta

V tem tednu bo na naši znanstvenoraziskovalni ustanovi potekal tudi Teden odprtih vrat. Vsak dan bomo, po vnaprej pripravljenem urniku, pripravili ogled katerega izmed naših laboratorijev.

Urnik in teme ogledov preverite > TUKAJ.

Za ogled inštituta je potrebna prijava, saj bo število udeležencev omejeno.

Za prijavo na ogled inštituta kontaktirajte: brigita.pirc(at)ki.si

 

URNIK DOGODKOV

 

Ponedeljek, 5.6.2023

9.00 > Predavanje: dr. Elisabeth Bik: Double Trouble: Inappropriate Image Duplications in Biomedical Publications

13.00 > Predavanje: dr. Mateja Manček Keber: Zunajcelični vezikli kot modulatorji naravnega imunskega odgovora

14.00 > Ogled inštituta

15.00 > KIKINO: Divja Slovenija / Wild Slovenia 

 

Torek, 6.6.2023

10.00 > Okrogla miza: Umetna inteligenca: Revolucija ali evolucija?

13.00 > Predavanje: prof. dr. Mojca Ramšak: Antropologija vonja in kemija

14.00 > Ogled inštituta

17.00 > Delavnica za otroke: Molekularni cukrčki

 

Sreda, 7.6.2023

09.00 > Ogled inštituta

10.00 > Jutranja kava: Je kaos samo nered?

18.00 >  Osrednja slovesnost

 

Četrtek, 8.6.2023

9.00 > Ogled inštituta

10.00 > Delavnica za vrtce: Super eksperimenti

13.00 > Forum 40: dr. Barbara Zupančič: Vibracijska spektroskopija si utira pot v medicinsko prakso

17.00 > Delavnica za otroke: Super eksperimenti

 

Petek, 9.6.2023

9.00 > Ogled inštituta

10.00 > Predavanje: prof. dr. Nataša Zabukovec Logar: Naslednja generacija nanoporoznih materialov: Oblikovanje za nizkoogljične tehnologije

13.30 > Okrogla miza: Kako deluje znanost?

16.00 > Interni dogodek: Laboratorijske olimpijske igre  

18.00 > Otvoritev umetniške razstave: Oto Rimele: Svetloba in lestev

 

 

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava