Skip to main content

Novica

Antikythera – od antične visoke tehnologije do zvezd

 

Razprava ob jutranji kavi: Antikythera – od antične visoke tehnologije do zvezd

Kdaj in kje: torek, 7.6.2022 ob 9.00, Zastekljena mansarda (3. nadstropje)

Sogovorniki:

  • prof. dr. Jure Zupan (Kemijski inštitut),
  • doc. dr. Andrej Gaspari (Oddelek za arheologijo, FF UNILJ), 
  • dr. Drejc Kopač (Kemijski inštitut)

Povzetek:

Leta 1901 so grški lovci na spužve med Kreto in celinsko Grčijo na obali otoka Antikythera odkrili potopljeno antično ladjo. Izkazalo se je, da je bila do vrha naložena z vojnim plenom z otoka Rodosa, namenjenega v Sirakuze v Italiji. Ocenjujejo, da se je potopila okoli 150 in 100 let pred našim štetjem. Čeprav so bili arheologi sprva osredotočeni na večje najdbe kot so kipi, okrasje, orožje in posodje, se je kmalu izkazalo, da se je največji zaklad z ladje skrival v majhnem lesenem zabojčku (cca 30 x 20 x 10 cm). Ko je zaradi sušenja leseni zabojček razpadel na več delov, se je izkazalo, da gre za neprecenljiv astronomski inštrument.

Najdba je dobila ime Antikythera mehanizem. Sestavlja ga kompleksen sistem več kot 60 bronastih zobatih kolesc z zobci velikimi  le 1,5 mm. Nekaj zobatih kolesc ima več kot 100 zob; največji celo 223. Natančnost izdelave mehanizma je osupljiva. Tehnologija s katero je bil narejen precizni mehanizem, je bila v svetu neznana še najmanj nadaljnjih 1400 let, domnevno nekje do prvih mehaničnih ur za pomoč pri določanju položajev ladij.

V razpravi ob jutranji kavi, ki jo bo vodil prof. dr. Jure Zupan, se bomo dotaknili izdelave in uporabe tega inštrumenta. Z nami bo doc. dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je tudi podvodni arheolog. Pojasnil bo nekatere arheološke tehnike, ki so omogočile poleg ohranitve tudi vpogled v delovanje Antikythere. Ker je Antikythera mehanizem astronomski inštrument in kaže gibanja vseh takrat znanih planetov, lunine in sončne mrke, čase različnih olimpijskih iger itd., bo v pogovor vključen tudi naš sodelavec dr. Drejc Kopač, raziskovalec, ki se ukvarja tudi z astronomijo. Podal bo nekaj misli o pomenu Antikythera mehanizma za takratni čas.

Hkrati pa se bodo sogovorniki dotaknili tudi neizbežnega povezovanja med različnimi znanstvenimi panogami ter seveda vrhunske raziskovalne infrastrukture, ki jo pri svojem delu potrebujejo raziskovalke in raziskovalci.

-----

Več informacij o Antikythera mehanizmu:

https://www.nature.com/articles/s41598-021-84310-w

http://www.antikythera-mechanism.gr/events/exhibitions/nam-2012

-----

Po razpravi vljudno vabljeni na druženje ob jutranji kavi in rogljičkih!

Razprava bo potekala v slovenskem jeziku.

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava