Skip to main content

Novica

Center za tehnologije genske in celične terapije

Raziskovalci Kemijskega inštituta z izjemnimi dosežki na področjih sintezne biologije, nevrobiologije, genetike in imunologije pomembno pripomorejo k razumevanju mehanizmov nastanka bolezni in razvoju tehnologij za genske in celične terapije. O tem pričata tudi dva ERC projekta za uveljavljene raziskovalce in ERC PoC projekt za razvoj tehnologij, pod vodstvom prof. dr. Romana Jerale in prof. dr. Jerneja Uleta. Uspešno zaključen ERC PoC CCedit je s povezovanjem z angleškimi partnerji in inovativnimi pristopi pri komercializaciji biomedicinskih inovacij tudi nakazal možnosti razširitve praks na sistemski način.

Približno 1 od 2000 Slovencev ima redko bolezen, od tega polovica otrok. Veliko je tudi število težko ozdravljivih oblik raka in za večino redkih bolezni in rakavih obolenj še ni na voljo učinkovitih zdravil. Če združimo odlična znanja in prenos dobrih praks translacije inovacij, dobimo možnost razvoja naprednih pristopov zdravljenja, kot sta genska in celična terapija. To so izjemno učinkoviti pristopi k zdravljenju, ker so ciljani, prilagojeni posameznim pacientom ali skupinam pacientov in lahko omogočijo celo trajno ozdravitev.

Kemijski inštitut je, v sodelovanju s partnerjem odličnosti University College of London (UCL) in angleškim pospeševalnikom UK Cell and Gene Therapy Catapult pripravil projekt »Teaming« Center za tehnologije genske in celične terapije. »Teaming« evropski razpis ob državnem so-financiranju omogoča pridobitev do 30 milijonov evrov za vzpostavitev sodobne infrastrukture in odličnih delovnih pogojev. Vzpostavitev Centra predvideva laboratorijske prostore, prostore za proizvodnjo kliničnih reagentov za klinične raziskave ter tudi prostor za povezovanje med vsemi deležniki. V Centru odličnosti CTGCT bomo razvijali tehnologije genske in celične terapije ter skrbeli za pripravo naprednih zdravil do začetka kliničnih raziskav za zdravljenje bolezni, za katere še nimamo učinkovitih zdravil. S tem želimo omogočiti boljše možnosti preživetja in izboljšanje kakovosti življenja bolnikov. Center bo povezoval raziskovalce na področju biomedicine z zdravniki, pacienti ter družbo, ter skrbel za razvoj in prenos tehnologij v klinične raziskave. Spodbujal bo razvoj biotehnoloških podjetji z visoko dodano vrednostjo in se povezoval s farmacevtsko industrijo.

Za dokončno pridobitev sredstev se bo Kemijski inštitut potegoval v septembru 2022. Odlično partnerstvo in odlična priložnost za razvoj domače biomedicine predvidevata pritegniti k sodelovanju najboljše kadre, v prihodnjih mesecih pa želimo nagovoriti tudi širšo javnost za izraz podpore in ustanovitev Centra za tehnologije genske in celične terapije.

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava