Skip to main content

Novica

Kakšne oblike je trajnost?

 

Naslov omizja: Kakšne oblike je trajnost?

Kdaj in kje: torek, 7.6.2022 ob 15.00, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine, Rusjanov trg 7, Ljubljana

-----

NA DOGODEK SE JE POTREBNO PRIJAVITI NA: marketing@mao.si

-----

Sodelujoči v razpravi:

  • Ivo Boscarol, Pipistrel
  • Andrej Bergant, Petrol
  • Matej Čer, Avant car
  • Cas Lachaert, Ikea Slovenija
  • Barbara Šubic, M Sora
  • Dušan Lukič, Porsche Slovenija
  • Francesco Marcelli, Diasen
  • izr. prof. dr. Blaž Likozar, Kemijski inštitut

Povzetek:

Pomembno je imeti trajnostno strategijo, še bolj pomembno pa je, da jo je podjetje sposobno tudi realizirati. Iskali bomo odgovore na vprašanje, kdo poganja trajnost – so to vodstva podjetij, uporabniki ali politike oziroma predpisi? Izmenjali si bomo izkušnje zanimivih in inovativnih praks pri vrhunskem oblikovanju trajnostnih produktov ter odkrivali nove priložnosti, ki jih ponujajo interdisciplinarni kreativni pristopi.

-----

Razpravo z gosti bo moderirala Nina Langerholc Čebokli, svetovalka za organizacijski design, podpredsednica Sekcije mladih managerjev, članica delovne skupine za pametno preobrazbo pri Evropskem združenju managerjev CEC.

Po okrogli mizi vabljeni na sproščeno druženje na grajskem dvorišču, obogateno s kulinaričnim razvajanjem s chefom restavracije Strelec Igorjem Jagodicem in z glasbeno spremljavo skupine Pliš.

*Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

-----

V času okrogle mize si bo možno ogledati tudi razstavo z naslovom REFASHION. Gre za novativni koncept oblačil in modnih dodatkov, narejenih iz biopolimernih materialov.

Avtorica razstave je modna in tekstilna oblikovalka Petra Jerič. Razstava je nastala na podlagi njenega magistrskega dela z naslovom Trajnostna biorazgradljiva oblačila za modno znamko Vivre na Naravoslovnotehniški fakulteti pod mentorstvom prof. Elene Fajt in v sodelovanju s Kemijskim inštitutom v Ljubljani pod somentorstvom dr. Uroša Novaka. Novak vodi ekipo znanstvenikov proti plastiki, ki želi družbi in podjetjem približati inovacije in znanje o bioplastiki in tehnologijah brez odpadkov, ter spodbuja življenjski slog brez plastike.

Moda, ki se v svojem bistvu poigrava z lepoto in estetiko, je danes zaradi trenda hitre mode, in z njo povezanimi težavami, izgubila svoj pravi pomen. Čeprav je problematika zelo kompleksna, avtorica razstave verjame, da je prihodnost svetla, če bomo le začeli korenito ukrepati in bomo spremenili modni sistem. Z razstavo oblikovalka postavlja nove temelje za prijaznejšo, čistejšo in pravičnejšo modo, ki jo vidi predvsem v znanstvenem napredku novih veganskih biomaterialov in biorazgradljivih oblačil. Na razstavi predstavlja oblačila in lastne bioplastične materiale nove generacije, ki vključujejo različne čutne zaznave. Z izvedbo 100-% biorazgradljivih oblačil in modnih dodatkov avtorica nakazuje na velik potencial razvoja mode v sonaravni smeri. 

-----

Dogodek poteka v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, in sicer v okviru 27. Bienala oblikovanja, BIO27.

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava