Skip to main content

Novica

Obzorje EIC Pathfinder projekt LoopOfFun

Projekt »LoopOfFun – Closed-LOOP control OF FUNgal Materials« je projekt Evropskega sveta za inovacije (EIC) v okviru programa Obzorje Evropa. Projekt je del izziva »Pathfinder Challenge«: Inženirski živi materiali.

Inženirski živi materiali (ang. »Engineered living materials«, ELM) so v celoti ali delno sestavljeni iz živih celic. ELM, ki so le delno sestavljeni iz živih celic, se imenujejo hibridni živi materiali (ang. »hybrid living materials«, HLM). Glavni cilj projekta LoopOfFun je razviti in validirati platformo »design-build-test-learn« (DBTL) za razvoj v iterativnem pristopu različnih hibridnih živih materialov z odprto in zaprto zanko nadzora prostorsko-časovno določenih lastnosti materiala. HLM bodo temeljili na konzorcijih načrtovanih nitastih gliv in bakterij, ki sestavljajo in preoblikujejo matriko, pridobljeno iz rastlinskih stranskih proizvodov.

Konzorcij LoopOfFun združuje pet partnerjev, ki zastopajo štiri države: Albert-Ludwigs-Universität Freiburg (koordinator), Univerza v Groningenu, Kemijski inštitut (Odsek za sintezno biologijo in imunologijo), Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung in SAS Luma-Arles. Okvirni začetek 5-letnega projekta je 1. december 2022.

S svojim programom Pathfinder EIC podpira raziskovanje drznih idej za radikalno nove tehnologije. Z namenom doseganje novih tehnoloških prebojev financira visoko tvegano – visoko donosno in interdisciplinarno najsodobnejše znanstveno sodelovanje.

Št. projekta: 101070817

Akronim: LoopOfFun

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava