Skip to main content

Novica

Odločno ZA cepljenje

Poziv Kemijskega inštituta k cepljenju proti covidu-19

 

Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive, terjala je številne človeške žrtve, močno je obremenila zdravstvo, z omejitvami pa je korenito posegla v naš vsakdan ter prizadela gospodarstvo, šolstvo, kulturo, ter tudi znanost. In kot kaže, se epidemija še ne bo poslovila, v prihodnjih mesecih nam namreč grozi širitev novih različic virusa, ki bodo še okrepljene s prihodom jeseni. Kdaj bomo lahko v polnosti zaživeli tako, kot smo živeli pred koronakrizo? Vprašanje, ki si ga nenehno zastavljamo vsi, a nihče nima odgovora nanj. Imamo pa jasno stališče in konsenz svetovne znanosti glede tega, katera je učinkovita in edina pot za izhod iz te krize. Cepljenje.

Boj z epidemijo covida-19 je tek na dolge proge in kot družba bomo uspešni le, če bo precepljenost zadostna. S cepljenjem, ki je še posebej priporočljivo za ranljive skupine, denimo starejše in kronično bolne ljudi, zavarujemo v prvi vrsti sebe in preprečimo hujše posledice, ki lahko prizadenejo tudi mlade in zdrave. Vendar s precepljenostjo tudi omejimo širjenje bolezni ter tako zaščitimo tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev, sodelavcev. S povečevanjem deleža cepljenih nenazadnje pripomoremo k sproščanju omejitvenih ukrepov v družbi, ter prispevamo k hitrejši normalizaciji vsakdanjega življenja, k odprtim šolam, delujočim podjetjem, odprtim prireditvam. Cepljenje nas bo ščitilo tudi pred novimi sevi koronavirusa, ki se nezadržno širijo po svetu in bodo zagotovo prevladali tudi pri nas.

Vendar pa je v slovenski in nekaterih drugih družbah potrebno predvsem premagati nezaupanje v cepljenje, ki se širi na podlagi neznanstvenih informacij in mnenj, ki se večinoma širijo preko socialnih omrežij. Čeprav raziskujemo epidemijo šele leto in pol, se je angažiralo izjemno veliko raziskovalcev in rezultati znanstvenih raziskav virusa in delovanja cepiv so jasni, transparentni in vsem na voljo. Med pandemijo se je izkazala moč znanosti, ki je lahko zaradi desetletij predhodnih temeljnih raziskav hitro  priskočila na pomoč in  pripravila odlična cepiva. Znanstveniki so se tudi vključili v komuniciranje znanstvenih dognanj o virusu in delovanju cepiv, kot enega ključnih znanstvenih dosežkov, ki je doslej rešilo več življenj kot katerokoli drugo zdravilo.

Predvsem je potrebno zavedanje, da z zavračanjem cepljenja škodimo sebi, svojim bližnjim in naši skupni prihodnosti. Ob morebitnem ponovnem širjenju okužb bo znova preobremenjen naš zdravstveni sistem, zopet bomo šteli nepotrebne žrtve, spet bo prihajalo do gospodarske škode, obstalo bo šolstvo, kultura, naš vsakdan. V takšnih okoliščinah se bodo družbe z visoko precepljenostjo občutno lažje soočile s ponovnim valom epidemije. 

Ker so cepiva, ki so na voljo Slovenkam in Slovencem učinkovita, cepljenje pa enostaven in varen ukrep za zaščito pred boleznijo covid-19, se na Kemijskem inštitutu pridružujemo pozivu nekaterih slovenskih organizacij in smo odločno ZA cepljenje. Ob tem imejmo v mislih, da koristi cepljenja za posameznika in širšo družbo daleč presegajo morebitne neželene in neugodne učinke cepiv. Z odločitvijo za cepljenje bodo naša življenja varnejša, prijetnejša, epidemijo koronavirusa pa bomo kot družba sprejemali in doživljali bolj sproščeno.

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava