Skip to main content

Novica

Otvoritev umetniške razstave: Oto Rimele: Svetloba in lestev

 

Oto Rimele, nagrajenec Prešernovega sklada, redni profesor slikarstva na Pedagoški fakulteti na Univerzi v Mariboru in en najbolj prominentnih sodobnih umetnikov v Sloveniji, bo v galeriji Kemijskega inštituta razstavljal svoje, s transparentnostjo zaznamovane risbe in slikarske objekte katerih značilnost je, da se klasično slikarsko polje umika v robove in proti hrbtu slike. S tem premikom barve avtor usmeri odboj svetlobe v okolico slike, ki se gledalcu pokaže kot barvni sij okrog slike.

Kot bi se s tem v sodobno, objektivizirano umetniško delo vrnila prav tista avra, katere izgubo je napovedal v 30tih letih 20. stoletja Walter Benjamin v svojem znamenitem tekstu "Umetnina v času mehanične reprodukcije". 

Gledalec lahko pomisli tudi, da gre za reminiscenco na heglovsko "svetenje idej", ko v slikah doživi uvid prehajanja barvne snovnosti v nematerialno stanje: je avratičnost v sodobni slikarski podobi ponovno možna? »Lestev je za gledalčevo misel in svetloba za njegovo dušo. Prva se dviga, druga naj žari« je nekje zapisal umetnik.

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava