Skip to main content

Novica

Predavanje: dr. Mojca Ramšak: Antropologija vonja in kemija

 

Naslov predavanja: Antropologija vonja in kemija

Predavateljica: prof. dr. Mojca Ramšak

Kdaj in kje: torek, 6.6.2023 ob 13.00, Velika predavalnica (1. nadstropje)

 

Povzetek:

Antropologija vonja preučuje družbeno in kulturno pogojene vohalne zaznave ter kulturno specifične značilnosti vonjav. Ker je vonj dolgo veljal za nižjega med čuti, antropologijo vonja zanimajo družbenokulturni dejavniki, ki na eni strani vplivajo na zaznavanje vonja in kultiviranje voha, na drugi strani pa vonjave, ki oblikujejo našo pozornost do drugih, kulturne identitete, družbene odnose in razmerja moči. Poleg tega antropologija vonja preučuje simbolne dimenzije vonjav kot nosilcev moralnih norm in estetskih vrednot, pomene vonja v vsakdanjem življenju, ki se raztezajo od ljubezni in erotike do sovraštva in rasnih ter ksenofobnih vonjalnih stereotipov o »Drugih«, in načine ubesedovanja vonjav. V aplikativnem smislu pa se antropologija vonja v svoji interdisciplinarni širini vključuje v didaktične načine predstavitve vonjav iz preteklosti v muzejih, galerijah in knjižnicah, uporabo simulacije in imitacije vonjav, ki so izdelane za potrebe potrošništva, družbene posledice novih tehnologij umetnega voha (e-nos), ki so že v uporabi na več področjih.

Predavateljica bo poleg razgrnitve področja antropologije vonja predstavila še stične točke med humanistično koncipiranimi vonjalnimi raziskavami in naravoslovjem, in sicer od taksonomskih modelov razvrščanja vonjav, ki so potrebne zaradi pojmovne preglednosti tega področja, pa do sodobnih dediščinskih raziskav o preteklih vonjavah v muzeološki stroki.

 

O predavateljici:

Mojca Ramšak, doktorica znanosti s področja etnologije na Univerzi v Ljubljani, profesorica za kulturno in socialno antropologijo na Univerzi v Ljubljani in profesorica za antropologijo na AMEU-ISH, Fakulteta za podiplomski študij humanistike. Je raziskovalka, podiplomska profesorica in avtorica, ki je izdala osem znanstvenih monografij, ki se osredotočajo na aplikativno raziskovanje ter uporabo kritičnih, eksperimentalnih in tradicionalnih oblik kvalitativnega raziskovanja v interesu družbene pravičnosti, človekovega dostojanstva in človekovih pravic.

Bibliografija

-----

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava