Skip to main content

Novica

Strojno učenje z umetnimi nevronskimi mrežami

Raziskovalci z Odseka za katalizo in reakcijsko inženirstvo (D13) so objavili pregledni članek z naslovom ‘Artificial Neural Networks for Bio-based Chemical Production or Biorefining: A Review’ v reviji Renewable and Sustainable Energy Reviews (IF = 15.0).

Strojno učenje z umetnimi nevronskimi mrežami se je izkazalo kot ključno orodje za napovedovanje kemičnih procesov v številnih priznanih procesih valorizacije biomase, ki so pomembni v biorafinerijah. Z njimi optimiziranm želene produkte in reakcijske pogoje. Sistemi nudijo prepričljive prednosti pri prepoznavanju vzorcev za razlago vpliva stalno spreminjajočih sestavin surovin na zapletene procese pretvorbe biomase, saj ne zahtevajo predhodnega poznavanja reakcijskih mehanizmov ali termodinamičnih pojavov. Ugotovili so, da je to izjemno koristno v dinamični uporabi biokemičnih procesov v realnem času za hitro spremljanje in regulacijo parametrov, na primer med fermentacijo ali anaerobno razgradnjo.

Naš pregled predstavlja in ocenjuje študije, ki so poskušale te strategije nevronskih omrežij uporabiti za različne vidike biorafinerij, in kako ti modeli obravnavajo skupne izzive, ki se pojavljajo pri uporabi običajnih pristopov mehanističnega modeliranja za oceno kompleksnih, nelinearnih sistemov. Praktičnost teh nevronskih mrež smo kritično ovrednotili in predstavili priporočila, kako izboljšati njihovo uporabnost in napovedno moč za prihodnjo proizvodnjo kemikalij na biološki osnovi. Matematični modeli, kot so umetne nevronske mreže, bodo v prihodnjem biogospodarstvu ključna tehnologija za uresničevanje inovativnih konceptov biorafinerije, saj računalniška moč še naprej napreduje.

Povezava: https://authors.elsevier.com/a/1dxov4s9Hw2FWI

Za več informacij se obrnite na: brett.pomeroy(at)ki.si

 

Odgovori na pogosta vprašanja o covidu-19 in cepivih

Verzija 1, 23.11.2021

PDF VERZIJA

To je zbirka doslej znanih…

 

Ljubljana, 16. november 2021 - Smo v četrtem valu epidemije koronavirusa. Hujše zdravstvene krize v samostojni…

 

Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…


Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…

Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava