Skip to main content

Novica

Večravensko razumevanje katalize z modeliranjem – od atomov do tovarn

 

Naslov predavanja:Večravensko razumevanje katalize z modeliranjem – od atomov do tovarn

Predavatelj: izr. prof. dr. Blaž Likozar, lanskoletni dobitnik Preglove nagrade za izjemne dosežke

Kdaj in kje: ponedeljek, 6.6.2022 ob 13.00, Velika predavalnica (1. nadstropje)

Povzetek:

Prihodnost pred nas postavlja številne težavne izzive, ki so povezani z večanjem števila svetovnega prebivalstva, višanjem kakovosti življenja, pa vendar omejenimi naravnimi danostmi Zemlje. Kemijsko procesno inženirstvo je vzpon doživelo z razmahom predelave nafte na začetku dvajsetega stoletja v Ameriki. Dandanes se inženirstvo sooča z izzivi, povezanimi s pridobivanjem, pretvorbo in shranjevanjem obnovljive energije, zajemom, hrambo in rabo ogljikovega dioksida ter drugimi trajnostnimi viri, kot je biomasa.

Zaradi kritičnih surovinskih virov (npr. pri energiji), omejitev glede termodinamike (npr. CO2) in nestanovitne spreminjajoče se sestave (npr. biomasa), pa izzivi niso rešljivi enostavno, tako da pogosto potrebujejo povsem celostno obravnavo, od atomske zgradbe katalizatorjev, pa to tovarn, merila več kilometrov. Po drugi strani pa nam vzpon računske moči, digitalizacija in postavitev računalniških dvojčkov omogoča, da rešetamo, napovedujemo, pa tudi izboljšujemo zahtevne kemijske pretvorbe, od elektronov do (bio)rafinerij, kar pa je še vedno v povojih.

Predstavljeni bodo primeri, kako lahko modeli z roko v roki s poskusi mehanistično opisujejo pretvorbe.

-----

Uvodno besedo v predavanje bo imela prof. dr. Nataša Zabukovec Logar, podpredsednica Znanstvenega sveta Kemijskega inštituta.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava