Skip to main content

Novica

Arne Hodalič: Znanost in fotografija

 

Naslov predavanja: Znanost in fotografija

Predavatelj: Arne Hodalič, http://www.arnehodalic.com

Kdaj in kje: četrtek, 9.6.2022 ob 10.00, Velika predavalnica (1. nadstropje)

Povzetek:

Fotografiranje znanosti ali bolje rečeno znanstvenih raziskav je poseben izziv. Lahko rečemo, da se treba tudi fotografiranja znanosti lotiti znanstveno!

Z digitalizacijo je fotografiranje postalo na nek način enostavnejše, a ravno zato so se zelo dvignili tudi standardi za to zvrst fotografije. Predvsem je treba ustvariti drugačne svetlobne pogoje kot so običajni v laboratorijih, saj so ti ponavadi nezanimivi. Arne vas bo na predavanju popeljal v svet kreiranja svetlobe in fotografskih trikov, ki običajnemu gledalcu niso poznani. Prav zato bo del predavanja namenjen tudi najsodobnejšim načinom za fotografiranje manjših objektov ali povečav, kot je na primer fotostacking, stiching, način, ki mu rečemo HDR (High Dinamic Range), nekaj besed pa bomo povedali tudi o računalniški obdelavi že posnetega foto materiala.

Kot pravi Arne: »Za takšnim delom stoji veliko znanja, kreativnosti in predvsem izkušenj, najboljši del takšnih fotografiranj pa je, da se vsakič, vsaj za en dan, potopim v drugo znanost. To je tisto, kar je v mojem poklicu res fantastično!«.

Obljublja nam torej potovanje po fotografiranju znanosti, predvsem pa pravi, da ni poslušalca, ki na takšne fotografije in nenazadnje tudi na svoje raziskovalno delo, ne bo gledal vsaj kanček drugače.

-----

Uvodno besedo v predavanje bo imel izr. prof. dr. Jernej Stare.

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Avtorica naslovne fotografije: Katja Bidovec

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava