Našim raziskovalcem dve zlati priznanji za najboljše letošnje inovacije

Ljubljana, 21. junij 2018 –  na regionalnem »Dnevu inovativnosti« v Centru inovativnega podjetništva pri NLB, v Ljubljani so predstavniki področne enote GZS podelili priznanja najboljšim letošnjim inovacijam v osrednjeslovenski regiji in nagradili tudi raziskovalce Kemijskega inštituta. Na natečaj smo prijavili dve inovaciji in uvrstili sta se med tri najboljše ter prejeli zlati priznanji. 

Prva inovacija posega na področje novega, zelenega način za proizvodnjo nanoceluloze iz biološke mase. Naši raziskovalni skupini v sestavi izr.prof.dr. Matjaž Kunaver, mag. Frenk Kovač in dr. Nataša Čuk je prvi na svetu uspeli izvesti zelo poenostavljen in neškodljiv postopek za pridobivanje nanoceluloze. Nov postopek pridobivanja poteka pri atmosferskem tlaku in temperaturi 150⁰C, kot reagent pa uporabljamo odpadna topila, ki jim dodamo zelo razredčeno kislino. Pri reakciji se popolnoma raztopijo vse sestavine in ostane samo kristalinična nanoceluloza. Kot vhodni bio-material lahko uporabimo celulozo, npr. lesne odpadke, odpadke iz kmetijstva (npr. slama, stebla, luščine) ali papirništva in tekstilne industrije (npr. bombažne tkanine). Nanoceluloza je sicer predmet intenzivnih raziskav po svetu saj je naravni material, biorazgradljiva in kot dodatek raznim materialom omogoča bistveno izboljšane mehanske lastnosti. Med znanimi aplikacijami se uporablja kot ojačitev v polimernih kompozitih ter kot nosilec zdravilnih učinkovin. Uporablja se za izboljšanje lastnosti papirja, za zaščitna oblačila za vojsko in športu, kot dodatek za izboljšanje mehanskih lastnosti premazov pri proizvodnji polimernih kompozitov in v kozmetiki.

Drugo inovacijo je predlagal dr. Nejc Hodnik in pokriva področje recikliranja in pridobivanja plemenitih ter strateških kovin. Nov postopek recikliranja plemenitih kovin pomeni bistveno ekonomsko in ekološko izboljšanje procesa v primerjavi z obstoječimi tehnologijami. Ključne ekološke prednosti procesa recikliranja so stokrat nižja koncentracija kislin, postopek poteka pri sobni temperaturi brez sproščanja strupenih odpadkov v okolico. Sam postopek je povsem elektrificiran, kar omogoča, da vso energijo za predelavo odpadkov lahko pridobivamo iz vetrnih in sončnih elektrarn ter s tem skrbimo za popolno krožno gospodarstvo.

Inovacija se sicer osredotoča na pridobivanje strateško najbolj zaželenih plemenitih kovin, kot so platina, iridij in zlato. Za vhodni material uporabljamo odslužene izdelke, kot so npr. elektronske komponente, avtomobilski izpušni katalizatorji, medicinski instrumenti, gorivne celice in podobno. V primerjavi s konkurenčnimi rešitvami je predlagan proces tudi energetsko učinkovit, kar pomeni da je cena pridobljene kovine bistveno nižja od cene, ki jo plemenite kovine trenutno dosegajo na trgu.

Naši nagrajeni raziskovalci so vabljeni naprej na državni Dan inovativnosti, ki bo 26. septembra 2018 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju in kjer bodo podelili skupna slovenska priznanja najboljšim inovacijam v letošnjem letu. Vsem nagrajencem že sedaj iskreno čestitamo.

Več si lahko ogledate tukaj:

 

Našim raziskovalcem dve zlati priznanji za najboljše letošnje inovacije

Ljubljana, 21. junij 2018 –  na regionalnem »Dnevu inovativnosti« v Centru inovativnega...

Ljubljana, 05.07.2018
Kako se izogniti pastem pri prenosu znanja v prakso

Ljubljana, 13. 6. 2018 - V okviru Tedna Kemijskega inštituta je potekala okrogla miza,  ki se...

Ljubljana, 13.06.2018
Znanost kot steber gospodarskega razvoja Slovenije

V okviru Tedna Kemijskega inštituta je 6. 6. potekala razprava o vlogi in pomenu znanosti kot...

Ljubljana, 07.06.2018
Izr. prof. dr. Mojca Benčina in prof. dr. Gvido Bratina sta dobitnika prestižne Preglove nagrade za izjemne dosežke v letu 2018. Perspektivna mlada raziskovalka Vesna Štih pa je prejemnica doktorske štipendije Janka Jamnika

Ljubljana, 5. junij 2018 –  Častni govorec in gost podelitve letošnjega ključnega osrednjega...

Ljubljana, 06.06.2018
Pričetek projekta Noč ima svojo moč v okviru Noči raziskovalcev

Ljubljana, 30. 5. 2018 Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«,...

Ljubljana, 31.05.2018