Predstavitev dosežka: Nova metoda vpogleda v delovanje organskih katodnih materialov

Avtorji raziskave, z leve: prof. dr. Jože Grdadolnik, dr. Jernej Stare, prof. dr. Robert Dominko, dr. Jan Bitenc, dr. Alen Vizintin, dr. Klemen Pirnat in Anja Kopač Lautar

Ljubljana, 15. februar 2017 - na Kemijskem inštitutu smo predstavili rezultate raziskave, katere izsledki so bili včeraj objavljeni v prestižni znanstveni reviji Nature Communications.

Naslov članka je Preiskovanje elektrokemijskih reakcij v organskih katodnih materialih s pomočjo operando infrardeče spektroskopije. Operando pomeni, da meritve infrardeče spektroskopije potekajo istočasno med polnjenjem in praznjenjem akumulatorja.

Odkritje odpira nove možnosti preiskovanja že obstoječih akumulatorskih sistemov z novo operando analitsko tehniko, ki lahko delovanje akumulatorja oziroma akumulatorskega katodnega materiala spremlja med samim delovanjem. Medtem ko so uveljavljene operando tehnike pogosto vezane za raziskovalcem težje dostopne in drage aparature (različne sinhrotronske tehnike), ta tehnika potrebuje le infrardeči spektrometer, ki je dostopen v skoraj vsakem kemijskem laboratoriju.

Potrditev, da organski polimerni materiali v Mg‒organskih akumulatorjih, delujejo po enakem mehanizmu kot v Li‒organskih akumulatorjih, odpira nove možnosti raziskovanja Mg‒organskih akumulatorjev. Kombinacija Mg anode in organskih katod ponuja možnost razvoja novih okolju prijaznih akumulatorkskih sistemov, ki so tudi komercialno zanimivi (cenovno dostopni), kar potrjuje financiranje s strani podjetja Honda R&D.

Pri raziskavi je sodelovalo podjetja Honda R&D Europe pri diskusiji rezultatov in usmerjanju raziskav, predvsem pa z dolgoročno finančno podporo razvoja Mg‒organskih akumulatorjev. Finančno je bilo delo podprto tudi s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Sloveniji v okviru obstoječih raziskovalnih programov.

Razvoj Mg‒organskih akumulatorjev na inštitutu poteka že od začetka leta 2013, medtem ko so se raziskave organskih katodnih materialov pričele že okrog 2010. Konkretna raziskava študije mehanizma z IR spektroskopijo se je začela leta 2016. Pri tem so raziskovalci uporabili vso opremo za pripravo in elektrokemijsko testiranje akumulatorskih celic, IR spektrometer in super računalniški center na Kemijskem inštitutu. Delo je plod sodelovanja med različnimi odseki na Kemijskem inštitutu in je dober pokazatelj, da je tudi z izključno domačim znanjem mogoče prodreti v tako visoko rangirane revije.

Utrinki s predstavitve:

Predstavitve se je udeležil tudi veleposlanik Japonske g. Keiji Fukuda

 

 Dr. Jan Bitenc je podrobno predstavil izsledke raziskave

Foto: Jernej Stare

 

 

Dr. Tina Lebar, prejemnica zlatega znaka Jožefa Stefana

Na 26. dnevih Jožefa Stefana so včeraj podelili nagrade zlati znak Jožefa Stefana za leto 2018. Med...

Ljubljana, 22.03.2018
Priložnosti za sodelovanje in sinergije med raziskovalnimi in inovacijskimi strategijami za pametno specializacijo (RIS3) in KIC za podnebje v okviru Regionalne inovacijske sheme (EIT-RIS)

Včeraj, 20.3.2018, so se na Kemijskem inštitutu zbrali ključni deležniki iz mnogih evropskih...

Ljubljana, 21.03.2018
Mlada raziskovalka Tea Lenarčič dobitnica štipendije Za ženske v znanosti

Ljubljana, 16. 3. 2018 - Sinoči je v Atriju ZRC-SAZU potekala podelitev štipendij "Za ženske v...

Ljubljana, 16.03.2018
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan obiskal Kemijski inštitut

Ljubljana, 14. 3. 2018 - Kemijski inštitut je obiskal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in...

Ljubljana, 14.03.2018
Predstavitev dosežka: Nova metoda vpogleda v delovanje organskih katodnih materialov

Članek je objavljen v reviji Nature Communications

Ljubljana, 15.02.2018