Prof. dr. Milenko Roš prejel medaljo William Dunbar

Evropsko združenje za vode (European Water Association - EWA) podeljuje prestižno nagrado, medaljo William Dunbar, posamezniku iz države članice EWA kot priznanje za izjemen prispevek pri razvoju in prenosu tehnologij na področju čiščenja odpadnih vod in zaščite okolja. Nagrado podeljujejo izjemnim posameznikom, sponzor nagrade je od leta 1973 nemški Messe München GmbH.

Letos je EWA prestižno nagrado podelila prof. dr. Milenku Rošu, dolgoletnemu vodji Laboratorija za okoljske vede in inženirstvo. Nagrado je prejel na slovesnosti, ki je potekala 6. novembra 2017 v okviru 13. EWA konference v Bruslju. Milenko Roš je bil rojen v Celju, končal je študij kemije in doktoriral iz kemijskih znanosti na Univerzi v Ljubljani. Leta 1971 se je zaposlil na Kemijskem inštitutu v Raziskovalni enoti za kemijo, biologijo in tehnologijo vod, ki se je kasneje preimenovala v Laboratorij za okoljske vede in inženirstvo. Leta 1986 je postal vodja raziskovalne enote, ki jo je vodil vse do upokojitve v letu 2009. V slovenskem prostoru je prof. dr. Milenko Roš prepoznaven in priznan strokovnjak na področju voda in odpadnih voda. Je avtor knjige »Respirometry of Activated Sludge« (Taylor & Francis, ZDA, 1993) in publikacij, ki obravnavajo čiščenje različnih vrst odpadnih voda, obdelavo odpadnega blata, meroslovje ter izrazje s področja voda v slovenskem jeziku. V Sloveniji je uvedel etalon za kemijo (področje voda) in organiziral medlaboratorijske primerjave za slovenske laboratorije, ki so vključeni v monitoring in analize odpadnih vod.

Prof. dr. Milenko Roš je soustanovitelj in podpornik Slovenskega društva za zaščito voda (SZDV), bil je član upravnega odbora IWA (International  Water association) v letih od 1995 do 2011 in ponovno v letu 2014.

Prof. dr. Milenku Rošu za prejeto prestižno nagrado iskreno čestitamo. 

Kako se izogniti pastem pri prenosu znanja v prakso

Ljubljana, 13. 6. 2018 - V okviru Tedna Kemijskega inštituta je potekala okrogla miza,  ki se...

Ljubljana, 13.06.2018
Znanost kot steber gospodarskega razvoja Slovenije

V okviru Tedna Kemijskega inštituta je 6. 6. potekala razprava o vlogi in pomenu znanosti kot...

Ljubljana, 07.06.2018
Izr. prof. dr. Mojca Benčina in prof. dr. Gvido Bratina sta dobitnika prestižne Preglove nagrade za izjemne dosežke v letu 2018. Perspektivna mlada raziskovalka Vesna Štih pa je prejemnica doktorske štipendije Janka Jamnika

Ljubljana, 5. junij 2018 –  Častni govorec in gost podelitve letošnjega ključnega osrednjega...

Ljubljana, 06.06.2018
Pričetek projekta Noč ima svojo moč v okviru Noči raziskovalcev

Ljubljana, 30. 5. 2018 Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«,...

Ljubljana, 31.05.2018
3. teden Kemijskega inštituta

Spoštovani, letos organiziramo že tretji teden Kemijskega inštituta, ki bo potekal od 4. do 8....

Ljubljana, 29.05.2018