Stekla iz kovinsko-organskih materialov

Raziskovalca z Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo (D09) sta sodelovala pri študiji nove vrste stekel, ki jih sestavljajo kovinski centri in organski ligandi. Ta stekla so ob oksidnih, kovinskih in organskih steklih četrta vrsta stekel, prva nova vrsta, ki je bila odkrita po letu 1960. Zmožnost izdelave kovinsko-organskih stekel pomeni, da lahko kovinsko-organske materiale z izjemnimi lastnostmi pripravimo tudi kot trdne, prozorne plasti in jih tako precej lažje uporabimo v napravah kot polikristaliničen prah.

V raziskavi je skupina raziskovalcev preučevala kovinsko-organsko steklo, ki so ga pripravili iz kristaliničnega materiala ZIF-62. To je material, v katerem so cinkovi ioni med sabo povezani z imidazolatnimi in benzimidazolatnimi ligandi in ki po sami topologiji spominja na silikatne materiale in zeolite: tako kot so v silikatih atomi silicija obdani s po štirimi atomi kisika in tvorijo vezi Si-O-Si, so v ZIF-62  atomi cinka obdani s po štirimi(benz)imidazolatnimi ioni in tvorijo vezi Zn-(b)Im-Zn. ZIF-62 je izkazal doslej največjo zmožnost tvorjenja stekel med vsemi materiali. To pomeni, da ima ZIF-62 največje razmerje Tg/Tm, kjer je Tm temperatura taljenja kristalnega ZIF-62 in Tg temperatura prehoda stekla v talino.

Dr. Andraž Krajnc in prof. dr. Gregor Mali  sta pri raziskavi sodelovala z NMR analizo kristalnih in steklastih materialov, natančneje, preučevala sta razporeditev ligandov Im in bIm v materialih. Članek, ki opisuje izsledke raziskave, je bil objavljen v reviji Science Advances združenja AAAS.


Celoten članek si lahko preberete na http://advances.sciencemag.org/content/4/3/eaao6827 

Priložnosti za sodelovanje in sinergije med raziskovalnimi in inovacijskimi strategijami za pametno specializacijo (RIS3) in KIC za podnebje v okviru Regionalne inovacijske sheme (EIT-RIS)

Včeraj, 20.3.2018, so se na Kemijskem inštitutu zbrali ključni deležniki iz mnogih evropskih...

Ljubljana, 21.03.2018
Mlada raziskovalka Tea Lenarčič dobitnica štipendije Za ženske v znanosti

Ljubljana, 16. 3. 2018 - Sinoči je v Atriju ZRC-SAZU potekala podelitev štipendij "Za ženske v...

Ljubljana, 16.03.2018
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan obiskal Kemijski inštitut

Ljubljana, 14. 3. 2018 - Kemijski inštitut je obiskal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in...

Ljubljana, 14.03.2018
Predstavitev dosežka: Nova metoda vpogleda v delovanje organskih katodnih materialov

Članek je objavljen v reviji Nature Communications

Ljubljana, 15.02.2018
Kemijski inštitut je obiskal veleposlanik Japonske g. Keiji Fukuda

Ljubljana, 11. februar 2018 - Danes smo na Kemijskem inštitutu gostili japonskega veleposlanika, g....

Ljubljana, 12.02.2018