Znanost kot steber razvojnega in gospodarskega preboja Slovenije

Sreda, 6. junij 2018  ob 13.00 uri        

Okrogla miza: »Znanost kot steber razvojnega in gospodarskega preboja Slovenije«

Slovenija, kljub svoji odličnosti v mnogih znanstvenih disciplinah, še vedno zaostaja v tehnološkem razvoju, kar kažejo analize kredibilnih institucij. In kljub inovativnosti, ki jo izkazuje v nasprotju z drugimi, novejšimi članicami EU, je naš delež visokotehnološkega izvoza že več kot desetletje le okoli pet odstotkov celotnega izvoza. V odprtem povolilnem obdobju je gotovo priložnost, da se tudi znanstveno okolje proaktivno vključi v dialog s politiko in skupaj z njo išče možne rešitve preboja Slovenije v prihodnjih desetletjih. Razprava na omizju se bo vsekakor usmerjala tudi na vprašanje, kako z večanjem javnih sredstev in izkoriščanjem kohezijskih sredstev bolj odpreti raziskovalno, visokošolsko in gospodarsko okolje in vsa povezati med sabo. Taka pretočnost sodelovanja ob maksimalni podpori države lahko zagotovi ugodna okolja tudi za mlade, visoko izobražene kadre, ki zdaj iščejo svojo priložnosti drugod. Ob tem je potrebno okrepiti zavedanje, da brez sodobne infrastrukture, ki jo hitro razvijajoča se znanost rabi za doseganje novih spoznanj, tudi tehnološki napredek ne bo učinkovit. Potencial novih spoznanj, inovacij itd., ki nastajajo v takem odprtem in prepletenem okolju, bi s pridom uporabljalo gospodarstvo in se postopoma izvilo iz nizke tehnološke razvitosti. Čas konjukture, ki jo beležimo zadnji dve leti, je gotovo priložnost za temeljit razmislek in potrebna prestrukturiranja, ki bodo Sloveniji omogočila razvojni in gospodarski preboj s pomočjo znanosti. Ob tem bi se odprla prepotrebna mesta za vrhunske strokovnjake doma in vračanje odličnih raziskovalcev in znanstvenikov, ki so iz takih ali drugačnih razlogov odšli drugam.

Vabljeni panelisti: prof. dr. Jože P. Damjan – Ekonomska fakulteta  Univerze v Ljubljani, mag. Samo Hribar Milič – Gospodarska zbornica Slovenije, prof. dr.  Tamara Lah Turnšek – Nacionalni inštitut za biologijo, prof. dr. Igor Pribac - Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, dr. Andrej Horvat - Silkem in predstavniki aktualne politike.

Omizje bo povezovala novinarka Ina Petric.

Zastekljena mansarda.  

Kako se izogniti pastem pri prenosu znanja v prakso

Ljubljana, 13. 6. 2018 - V okviru Tedna Kemijskega inštituta je potekala okrogla miza,  ki se...

Ljubljana, 13.06.2018
Znanost kot steber gospodarskega razvoja Slovenije

V okviru Tedna Kemijskega inštituta je 6. 6. potekala razprava o vlogi in pomenu znanosti kot...

Ljubljana, 07.06.2018
Izr. prof. dr. Mojca Benčina in prof. dr. Gvido Bratina sta dobitnika prestižne Preglove nagrade za izjemne dosežke v letu 2018. Perspektivna mlada raziskovalka Vesna Štih pa je prejemnica doktorske štipendije Janka Jamnika

Ljubljana, 5. junij 2018 –  Častni govorec in gost podelitve letošnjega ključnega osrednjega...

Ljubljana, 06.06.2018
Pričetek projekta Noč ima svojo moč v okviru Noči raziskovalcev

Ljubljana, 30. 5. 2018 Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«,...

Ljubljana, 31.05.2018
3. teden Kemijskega inštituta

Spoštovani, letos organiziramo že tretji teden Kemijskega inštituta, ki bo potekal od 4. do 8....

Ljubljana, 29.05.2018