Skip to main content

O inštitutu

PLOTINA: Promoting Gender Balance and Inclustion in Research, Innovation and Training

http://www.plotina.eu

Cilj projekta:

ustvariti pogoje, v katerih bodo lahko sodelujoče raziskovalne organizacije razvile, implementirale in ovrednotile načrte za enakopravnost spolov (angl. Gender Equality Plans), ki bodo doprinesli k spremembam v delovnem okolju, da bomo imeli ženske in moški enake možnosti in priložnosti za uresničevanje svojih potencialov, ciljev in potreb v raziskavah in znanosti.

Tukaj so na voljo vsa odprto dostopna orodja in dokumenti projekta.

Projektni konzorcij:

 • University of Bologna (Italija) - koordinatorji,
 • Kemijski inštitut (Slovenija),
 • University of Warwick (Velika Britanija),
 • Mondragon Unibertsitatea (Španija),
 • Instituto Superior de Economia e Gestao (Portugalska),
 • Ozyegin Universitesi (Turčija),
 • Zentrum fur Soziale Innovation GmbH (Avstrija),
 • Centro Studi Progetto Donna e Diversity MGMT (Italija) in
 • Elhuyar-Zubize SL (Španija).

Projektna skupina Kemijskega inštituta:

izr. prof. dr. Marta Klanjšek Gunde

doc. dr. Franci Merzel

prof. dr. Nataša Zabukovec Logar

Kaja Rems

Izpostavljamo

Kariera znanstvenic na Kemijskem inštitutu

Štiri znanstvenice, zaposlene na Kemijskem inštitutu, smo povprašali zakaj so se odločile za znanstveno kariero ter, če se jim zdi, da so kot ženske znanstvenice v drugačnem položaju kot moški znanstveniki oziroma če imajo zaradi tega tudi kako prednost. Zanimalo nas je, če imajo kot znanstvenice kakšne potrebe, ki bi jih lahko na Kemijskem inštitutu in na splošno v družbi bolj upoštevali in kakšen nasvet bi dale mladim ženskam, ki se odločajo za znanstveno kariero. Na koncu smo jih povprašali še kakšno je njihovo mnenje o projektih, ki spodbujajo enake možnosti na področji spola.
Intervjuje z znanstvenicami si lahko preberete na spodnjih povezavah.

"Mislim, da se ženske s karierami v znanosti pogosto precej kasneje odločamo za družino in otroke, ker je  velikokrat takšnemu delu potrebno posvetiti precej časa."

"Vodilni raziskovalci imajo veliko priložnost in odgovornost, oblikovati in razvijati znanstveno kariero mladih, pa ne samo njih, temveč vseh znanstvenic in znanstvenikov, ki delujejo skupaj v raziskovalni skupini."

"Za delovanje v znanosti je potreben fleksibilen delovni čas. To na Kemijskem inštitutu že imamo. Vrtec s fleksibilnim delovnim časom bi bil pomembna pridobitev."

"Ni mi žal, da sem se odločila za znanstveno kariero. Verjetno bi podobno odločitev sprejela, če bi bila še enkrat mlada. Ta odločitev mi je omogočila ogromno raziskovanja, samostojnega dela, dela v skupini in sodelovanja v mednarodnih projektih. Vsekakor je takšna odločitev dobra možnost za ženske, ki imajo rade naravoslovje in raziskave. Življenjski izzivi, bodisi delovni, bodisi v odnosih, pa so prisotni na kateremkoli področju dela."

Rezultati projekta PLOTINA

Rezultati projekta PLOTINA so dosegljivi na spletni povezavi.

Zaključna konferenca projekta je potekala januarja 2020 v Bologni v Italiji. Kemijski inštitut je aktivno sodeloval s prispevkom "The inclusion of the sex/gender variables in research: “Gender-inclusive material sciences and engineering

 • Nada Kraševec (National Institute of Chemistry, Slovenia), Fungal infections and Sex/Gender of fungi, hosts and researchers
 • Kaja Rems, Uroš Novak and Petra Props (National Institute of Chemistry, Slovenia), Influence of gender on behaviour change and product acceptance in the upcoming zero-waste economy

Predstavitve s plenarnega dela konference so dosegljive na spletni povezavi.

Projekt PLOTINA je financiran s strani EU programa Obzorje 2020 za raziskave in inovacije (pogodba o sofinanciranju št. 666008). Evropska komisija ni odgovorna za informacije, ki jih vsebuje ta publikacija in njihovo nadaljnjo uporabo, ter predstavljajo stališče izvajalcev projekta.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava