D11 Odsek za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo

Dosežki

 • Maja 2018 je Lan Vukolić na tekmovanju državnem srečanju mladih raziskovalcev v Murski soboti prejel zlato priznanje. Del raziskovalne naloge je opravil na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologjo. Več tukaj in tukaj. Čestitamo!
 • Aprila 2018 je rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2018. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin. Večina raziskav je bila opravljena na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo. Več tukaj in tukaj.


 • Marca 2018 je Tea Lenarčič iz Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo prejela štipendijo »Za ženske v znanosti« 2018. Čestitamo za odlično delo in ji želimo še veliko uspehov! Več informacij tukaj in tukaj.

 • Decembra 2017 sta bili Tea Lenarčič in Vesna Hodnik iz Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo izbrani za Ime tedna na Valu 202. Več tukaj.

 • Decembra 2017 je bil prof. dr. Gregor Anderluh izvoljen med člane akademije Academia Europaea in sicer v razred Ved o življenju, sekcija Biokemija in molekularna biologija.

 • Oktobra 2017 je prof. dr. Gregor Anderluh predstavil odkritje zgradbe lizeninske pore na dogodku Odlični v znanosti 2017 - Naravoslovje. Več informacij tukaj in video posnetek celotnega večera spodaj. Predstavitev dosežka se začne pri 42:55.


  Odlični v znanosti 2017 - Naravoslovje

  Danijel Ivajnšič, Gregor Anderluh, Nejc Košnik, Barbara Mohar, Uroš Urleb, József Györkös, Anja Čuček

 • Junija 2017 je prof. dr. Gregor Anderluh postal novi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Iskrene čestitke. Več informacij tukaj.


 • Maja 2017 je doc. dr. Marjetka Podobnik osvojila nagrado za znanstveni poster z naslovom Structural and functional studies of pore forming proteins. Nagrado so podelili v okviru srečanja Instruct Biennial Structural Biology Meeting, ki je potekalo v Brnu na Češkem. Objava v angleškem jeziku je dostopna tukaj.

 • Oktobra 2016 je dr. Omar Naneh na 46. podelitvi Krkinih nagrad prejel nagrado za raziskovalno delo na podiplomskem študiju. Več informacij je na voljo tukaj in tukaj.

 • V maju 2016 je potekal šesti Regijski Biocamp 2016. V zmagovalni ekipi je sodelovala tudi Klavdija Glavač, sodelavka Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo Kemijskega inštituta. Več informacij najdete tukaj.

 

 

 

 

 

 • Novembra 2015 je izšla revija "Science for you". Urednica in avtorica je bila med drugimi tudi sodelavka L11 Saša Rezelj. Revija je dostopna na sledeči povezavi: SCIENCE FOR YOU

 

 

 • Oktobra 2015 je mlada raziskovalka Saša Rezelj prejela Krkino nagrado za svoje magistrsko delo. Več na naslednjih povezavah: Zbornik in Delo.si

 

 

 • Oktobra 2015 sta dijakinji Kjara Špoljar in Stela Špoljar prejeli krkino priznanje za raziskovalno nalogo, ki je bila izvedena Laboratoriju za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo. Mentorji: Gregor Anderluh, Mirijam Kozorog, somentorica: Nada Udovč Kneževič. Dodatne informacije na naslednji povezavi: BIC

 

 

 

 

 • Na regijskem BioCamp-u 2015, ki je maja potekal v Ljubljani je v zmagovalni ekipi sodeloval mladi raziskovalec Omar Naneh. Več na naslednji povezavi: Regijski BioCamp 2015

 • Decembra 2014 je Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani podelila Prešernove nagrade za leto 2014. Med prejemnicami je bila Tea Lenarčič z nalogo: Biokemijska karakterizacija aktinoporinom podobnih proteinov An145 iz Aspergillus niger in HaNLP3 iz Hyaloperonospora arabidopsidis. Mentor naloge je prof. dr. Janez Plavec, somentor prof. dr. Gregor Anderluh.

 • Decembra 2014 je Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani podelila Prešernove nagrade za leto 2014. Med prejemnicami je bila Saša Rezelj z nalogo:Opredelitev zgradbe in delovanja mutanta listeriolizina O Y406A. Mentor naloge je prof. dr. Gregor Anderluh, somentorica dr. Marjetka Podobnik.

 • Decembra 2014 je Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani podelila Prešernove nagrade za leto 2014. Med prejemniki je bil Marko Bunc z nalogo: "Načrtovanje, sinteza in vrednotenje derivatov cimetne in benzojske kisline kot potencialnih protiglivnih učinkovin". Mentor naloge je doc. dr. Matej Sova in somentorica dr. Nada Kraševec.
 • Novembra 2014 je mešana raziskovalna skupina Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo Kemijskega inštituta in Lek d.d. prejela Puhovo priznanje za razvoj podobnih bioloških zdravil filgrastim in pegfilgrastim ter prenos v proizvodnjo. Skupino sestavljajo: dr. Vladka Gaberc Porekar, mag. Tatjana Milunović, Ana Jesenko, dr. Simona Jevševar, dr. Maja Kenig, Sašo Tomše in Nebojša Furlan.

 • V oktobru 2014 je dr. Nejc Rojko na 44. podelitvi Krkinih nagrad prejel Krkino nagrado za raziskovalno delo na podiplomskem študiju. Več informacij dobite tukaj.

 • Med izjemnimi znanstvenimi dosežki za leto 2012 najdemo dosežek z naslovom: Z virtualnim rešetanjem izbrani protiglivni inhibitorji za novo tarčo, benzoatno 4-monoksigenazo. Tukaj si lahko ogledate predstavitev posebnega dosežka.

 •  Dobitnik Preglove nagrade za izjemne dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved v letu 2013 je prof. dr. Gregor Anderluh. Več si lahko preberete v novici Kemijskega Inštituta ali ogledate na MMC RTVSLO.

 • Na regijskem BioCamp-u 2013 je v zmagovalni ekipi sodelovala Tina Zupančič. Več na naslednji povezavi: Regijski BioCamp 2013 • Med izjemne znanstvene dosežke v letu 2011 je bil uvrščen tudi članek z naslovom: Aktivnost perforina na lipidnih membranah povzroča invaginacije in tvorbo veziklov. Spodaj si lahko ogledate kratko predstavitev dosežka, ki ga je predstavil prof. dr. Gregor Anderluh. S klikom na spodnjo sliko boste preusmerjeni na spletno stran videolectures.net. • Ljerka Lah je zmagala na seminarju European BioCamp 2008.
 • Zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije Leta 2002 za "Projekt Filgrastim (Razvoj produkcijskega seva, tehnologije biosinteze in postopka izolacije filgrastima)", ki so ga prejeli dr. Vladka Gaberc-Porekar iz L11, z dr. Viktorjem Menartom in mag. Simono Jevševar iz farmacevtske družbe Lek d.d.