Skip to main content

Odseki

Izjemne objave

V slogi je moč

V najnovejši številki švicarske revije Chimia je naša skupina objavila članek, v katerem je sodelovalo 28 % sodelavcev, in postavila rekord po številu soavtorjev. V članku smo obširno razložili, kaj je twin transition, kako se uporablja na področju biorafinerije in se pri pisanju mnogo naučili. Prav tako smo priložili veliko slik, zlasti svojih.

  • ŽULA Matej, GRILC Miha, KOSTYNIUK Andrii, TOFANI Giorgio, JASIUKAITYTE Edita, ROČNIK Tina, CHOWDARI Ramesh Kumar, LAVRIČ Žan, TERŽAN Janvit, HOČEVAR Brigita, JAKOB Ana, RAKIĆ Emilija, POMEROY Brett, CAJNKO Miša Mojca, VICENTE Filipa A., MARINIČ Dana, OBERLINTNER Ana, NOVAK Uroš, BENEDETTO TIZ Davide, HUŠ Matej, LIKOZAR Blaž. Biorefining twin transition: digitalisation for bio-based chemicals/materials - discovery, design and optimisation. Chimia. 2023, 77, 12, 816–826. https://www.chimia.ch/chimia/article/view/2023_816, DOI: 10.2533/chimia.2023.816.

Izjemne objave

Ajda je ugledala sonce

Naša mlada raziskovalka Ajda Kunavar je presegla samo sebe, starešine na odseku in izven njega ter odkrila, kako deluje encim fotoliaza. Raziskovalno delo je potekalo v Nemčiji, v Švici, v ZDA in malce tudi na Viču. Komorna zasedba raziskovalcev je pokazala, kako sončna svetloba vzpodbudi popravljanje DNK, ki ga izvaja fotoliaza.

Rezultate so objavili v manjši ameriški reviji Science, ki izhaja neprekinjeno že od leta 1880. Članek je tukajle, Ajda pa tudi.

Čestitke!

Nagrade in priznanja

Dvojna krona v enem večeru

Dr. Ana Oberlintner, novopečena doktorandka, velika strokovnjakinja in zagovornica vseh reči, ki imajo oči, je dosegla zgodovinski uspeh. V istem večeru je osvojila dve nagradi:

  • Viktorja za najlepše oblečeno osebnost decembra 2023 na oddelku (znan tudi kot Christmas sweater competition),
  • Preglovo nagrado za izjemno doktorsko delo.

Obe nagradi je prevzela v isti noči in ob tem dodala: "Zgodil se je božični čudež, saj se na prvo tekmovanje sploh nisem prijavila. Cenim, da so uredili podelitev na isti dan, da se oblečem le enkrat."

Ob tej priložnosti ji čestitamo!

Več informacij najdete na neuradni strani našega društva.

Prestopi

Luka novi organizator igre

V prestopnem roku 2023 je mladi raziskovalec Luka Skubic uspešno opravil sprejemni izpit, psihološko testiranje in fizični preizkus pri mentorju ter se pridružil ekipi SillyCat na D13.

Luka se ukvarja z modeliranjem sinteza amonijaka na rutenijevih nanodelcih, reševanjem diferencialnih enačb, košarko, TikTokom in iskanjem nakupovalnih vrečk. V prostem času tudi piše znanstvene članke.

V dosedanji karieri je Luka igral za UM in IJS.

Novi doktorandi

David premagal goljata (22. 3. 2022)

Davidu Bajcu je po večletnem trdem delu na Odseku uspelo aktivirati metan in mentorju dokazati, da je vsaka konverzija boljša od slabe presnove. Dosežek je uspešno zagovarjal pred doktorsko komisijo, premagal Goljate in si pridobil naziv doktor kemijskega inženirstva stare garde.

Čestitke!!!

Brigita osvojila samca in Vilija

Naši sveži doktorandki je uspel dvojni posebni dosežek:

  • Kot prva doktorandka na odseku je 1.6. 2021 osvojila svojegaSamca za najboljše doktorsko delo s področja kemijsko inženirstvo. Rezultati dela so tudi patentirani.
  • Za prispevek k uporabi renija na D13 je 8. 6. 2021prejela Vilijevo priznanje, najvišje inženirsko odlikovanje.

Brigiti iskreno čestitamo in ji želimo še veliko uspehov, tako v znanosti kakor v industriji!

Aleksa published in ASS

Our PhD Aleksa has proved that there is no crevice too narrow for him and managed to squeeze his first handwork in ASS. Good job!!!

Žan: If you gonna publish, you might as well publish high!

Our theoretical PhD student and avid sportsman Žan has published his very first paper in prestigious ACS Catalysis. First year, first paper! Well done!

Photocatalytic CO2 Reduction: A Review of Ab Initio Mechanism, Kinetics, and Multiscale Modeling Simulations

 

In the photo: Žan while solving Navier-Stokes equations

Brett has published his first publication!

Brett, our PhD student from Canada, published his first research paper as a D13 member! He made it all the way to the top and his work was published in Chemical Engineering Journal. Congratulations!!!

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1385894720336755

Brigita je s sodelavci objavila članek v Angewandte Chemie!

Brigita Hočevar je s sodelavci objavila članek v prestižni reviji Angewandte Chemie; članek je vsekakor vreden ogleda! Slika je pa simbolična.

H2-free Re-based catalytic dehydroxylation of aldaric acid to muconic and adipic acid esters

Tudi torta je bila nadvse uporabna!

Miha Grilc pridobil ARRS projekt

Doc. Dr. Miha Grilc z D13 je na Kemijskem inštitutu v letu 2020 pridobil triletni ARRS projekt:

J2-2492 - Razvoj procesov valorizacije lignina kot vira aromatskih gradnikov za proizvodnjo bioosnovanih polimerov (Temeljni projekt; mladi doktorji) na področju kemijskega inženirstva.

Projektna skupina:

Novi sodelavec objavil prvi članek!

Novi sodelavec Dimitrij Ješić je izvedel neverjetni podvig, iz dopusta je takoj skočil na objavo člankov v uglednih revijah!

 

Omenjeni članek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Engineering Photocatalytic and Photoelectrocatalytic CO2 Reduction Reactions: Mechanisms, Intrinsic Kinetics, Mass Transfer Resistances, Reactors and Multi-scale Modelling Simulations

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava