Skip to main content

Za gospodarstvo

LAMP Sars-CoV test

Predlagani test za detekcijo SARS-CoV-2 na osnovi eno koračne amplifikacije nukleinskih kislin v slini je alternativa konvencionalnemu RT-qPCR diagnostičnem testu. 

Tehnologija

Razvili smo vzorčni pufer (ki ga sestavljajo RNA stabilizacijski pufer, RNA inhibitor RNAsecure in polimerni kelator Chelex100) za stabilizacijo virusne RNA, ki omogoči hitro in preprosto vzorčenje. Glavna prednost metode je, da ne zahteva nazofaringealnega brisa, ki je neprijeten in invaziven za odvzem ter lahko zahteva pomoč medicinskega osebja za odvzem, saj je detekcija nukleinskih kislin izvedena na vzorcu sline, ki ga posameznik lahko odvzame sam. Metoda tudi skrajša čas procesiranja vzorcev, saj zamuden korak ekstrakcije virusne RNA  iz vzorca ni potreben. Po odvzemu je vzorec le segret na 95°C in nato dodan reakcijski mešanici. Metoda je učinkovita, cenovno ugodna in hitra. Kompatibilna je z enokoračnim RT-PCR in doseže 93% ujemanje in 100% specifičnost s kliničnimi rezultati. Poleg tega je priprava vzorcev združljiva z drugimi metodami pomnoževanja nukleinskih kislin (npr. Z zankami posredobvano izotermono pomnoževanje), le da je klinična občutljivost nižja.

Glavne prednosti

  • Učinkovita, cenovno ugodna in hitra metoda.
  • 93% ujemanje s kliničnimi rezultati, 100% specifičnost. 
  • Metodo lahko združimo z drugimi tehnikami amplifikaicje nukleinskih kislin (npr. z zankami posredovano izpotermno pomnoževanje), le da je klinična občutljivost v tem primeru nižja. 

 

Področja uporabe: Biotehnologija

Tehnološka stopnja razvitosti: TRL8

Intelektulana lastnina: Patentna prijava v postopku

Tip sodelovanja: R&R sodelovanje za nadaljnji razvoj tehnologije, licenciranje ali prodaja pravic IL

Nadaljnji koraki: Iskanje partnerja za nadaljnji razvoj

 

Kontakt:

knowledge.transfer(at)ki.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava