Skip to main content

Za gospodarstvo

Celična naprava za lokalno zdravljenje s terapevtskimi proteini

Pripravili smo terapevtsko celično napravo sestavljeno iz mešanice stabilnih celičnih linij, ki izločajo terapevtske proteine. Celice so enkapsulirane v polprepustnih votlih vlaknih, ki omogočajo izmenjavo hranil in terapevtskih proteinov. Naš pristop se zgleduje po matičnih celicah, vendar je v primerjavi z njimi varnejši, ker enkapsulacija preprečuje pobeg celic, in bolj nadzorovan, saj nadzorujemo nabor in količino izločenih terapevstkih proteinov. Naš pristop je cenovno ugodnejši, saj lahko stabilne linije gojimo v velikih količinah a hkrati lahko z izbiro kombinacije stabilnih linij in posledično terapevtskih proteinov personaliziramo zdravljenje.

Tehnologija

Celična naprava s sproščanjem terapevtskih proteinov posnema delovanje matičnih celic. Na mestu poškodbe se iz celične naprave sproščajo zdravilne učinkovine, ki podobno kot matične celice, pozitivno vplivajo na celjenje. Celična naprava ima velik potencial za uporabo v medicini in veterini za zdravljenje stanj, ki jih lahko izboljšamo z uporabo terapevtskih proteinov.

Glavne prednosti

  • zboljšana varnost in nadzor terapije (enkapsulacija celic)
  • Cenovno ugoden pristop (temelji na celični banki, pri čemer ni potrebe po izolaciji celic iz pacientov)
  • Personaliziran pristop za različna bolezenska stanja (kombinacijo terapevtskih proteinov lahko enostavno prilagodimo posamezniku in njegovemu zdravstvenemu stanju)

 

Področja uporabe: Biotehnologija, terapevtski proteini

Tehnološka stopnja razvitosti: TRL3

Intelektulana lastnina: Patentna prijava v postopku

Tip sodelovanja: R&R sodelovanje za nadaljnji razvoj tehnologije, licenciranje ali prodaja pravic IL

Nadaljnji koraki: Iskanje partnerja za nadaljni razvoj

 

Kontakt:

knowledge.transfer(at)ki.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava