Aktivna prehranska embalaža na osnovi grafenov za sodobno družbo
Embalaža za lahko pokvarljiva živila, kot so meso in siri mora biti nepropustna za tekočine, pline in svetlobo, ne sme pospeševati razvoja mikroorganizmov in v idealnem primeru bi morala omogočati recikliranje.
Tehnologija
Glavni namen projekta GraFood, ki je bil odobren znotraj Era.net sheme je bil razvoj aktivne embalaže za hitro pokvarljiva živila na ravni protitipa. Embalaža je izdelana iz kompozitnega materiala na osnovi papirja ali polimlečne kisline, ki je modificiran z grafenovim oksidom ter srebrovimi in titan dioksidnimi nanodelci. Površina embalaže je aktivirana s probiotiki. Vloga grafen oksida je preprečiti propustnost osnovnega materiala za pline in tekočine, poleg titanovega dioksida tudi absorpcija vidne in ultravijolične svetlobe. Srebrovi nanodelci naj bi imeli biocidno vlogo. Vsi trije dodatki se nahajajo znotraj osnovnega materiala in ne prihajajo v direkten stik z živilom. Na površini, v direktnem stiku z živilom, je probiotik (Lactobacillus plantarum), ki zavira oziroma prepreči razvoj patogenih mikroorganizmov. Po uporabi je s termično obdelavo mogoče titanov dioksid in srebrove nanodelce reciklirati in jih ponovno uporabiti.
Glavne prednosti
- zmanjšanje števila okužb s patogeni (npr. salmonelo)
- znižanje stroškov s procesiranjem neprodanih občutljivih živil
- zmanjšanje količine odpadne hrane in posledično zmanjšanje stroškov za njeno obdelavo
Področja uporabe: Napredni materiali, embalaža, industrija hrane
Tehnološka stopnja razvitosti: TRL4
Intelektulana lastnina: Patentna prijava v postopku
Tip sodelovanja: R&R sodelovanje za nadaljnji razvoj tehnologije v industrijskem okolju, licenciranje ali prodaja pravic IL
Nadaljnji koraki: Iskanje partnerja za nadaljnji razvoj
Kontakt: