Skip to main content

Za gospodarstvo

Aktivna prehranska embalaža na osnovi grafenov za sodobno družbo

Embalaža za lahko pokvarljiva živila, kot so meso in siri mora biti nepropustna za tekočine, pline in svetlobo, ne sme pospeševati razvoja mikroorganizmov in v idealnem primeru bi morala omogočati recikliranje.

Tehnologija

Glavni namen projekta GraFood, ki je bil odobren znotraj Era.net sheme je bil razvoj aktivne embalaže za hitro pokvarljiva živila na ravni protitipa. Embalaža je izdelana iz kompozitnega materiala na osnovi papirja ali polimlečne kisline, ki je modificiran z grafenovim oksidom ter srebrovimi in titan dioksidnimi nanodelci. Površina embalaže je aktivirana s probiotiki. Vloga grafen oksida je preprečiti propustnost osnovnega materiala za pline in tekočine, poleg titanovega dioksida tudi absorpcija vidne in ultravijolične svetlobe. Srebrovi nanodelci naj bi imeli biocidno vlogo. Vsi trije dodatki se nahajajo znotraj osnovnega materiala in ne prihajajo v direkten stik z živilom. Na površini, v direktnem stiku z živilom, je probiotik (Lactobacillus plantarum), ki zavira oziroma prepreči razvoj patogenih mikroorganizmov. Po uporabi je s termično obdelavo mogoče titanov dioksid in srebrove nanodelce reciklirati in jih ponovno uporabiti.

Glavne prednosti

  • zmanjšanje števila okužb s patogeni (npr. salmonelo)
  • znižanje stroškov s procesiranjem neprodanih občutljivih živil
  • zmanjšanje količine odpadne hrane in posledično zmanjšanje stroškov za njeno obdelavo

 

Področja uporabe: Napredni materiali, embalaža, industrija hrane

Tehnološka stopnja razvitosti: TRL4

Intelektulana lastnina: Patentna prijava v postopku

Tip sodelovanja: R&R sodelovanje za nadaljnji razvoj tehnologije v industrijskem okolju, licenciranje ali prodaja pravic IL

Nadaljnji koraki: Iskanje partnerja za nadaljnji razvoj

 

Kontakt:

knowledge.transfer(at)ki.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava