Skip to main content

Novica

Bifunkcionalna polimerna pena za selektivno zajemanje CO2

 

Najzahtevnejše vprašanje 21. stoletja je, kako omejiti našo odvisnost od fosilnih goriv in dekarbonizirati naše gospodarstvo, glede nato, da fosilna goriva še vedno prevladujejo v svetovni proizvodnji energije, kar posledično vodi v konstantno povečevanje emisij ogljikovega dioksida v atmosfero. Dokler se ta uganka ne reši, bodo potrebne tehnologije in materiali za zajemanje CO2. Med obetavnejše tehnologije spadajo absorpcijski procesi, pri katerih se uporabljajo porozni materiali kot absorbenti, saj slednji omogočajo natančno kontrolo interakcij med CO2 in površino absorbenta.

Raziskovalci s Kemijskega inštituta v Ljubljani in Centra za izobraževanje in raziskave makromolekul (CERM) Univerze v Liègeu so zasnovali nov sintezni pristop in razvili visoko porozne polimerne pene. Amino-imidazolne bifunkcionalne polimerne pene so uporabili za absorpcijo CO2 in raziskali vpliv porozne strukture, razmerja amino-imidazolnih funkcionalnih skupin ter učinek protiionov (OAc vs TFSI) na njihovo kapacitivnost, selektivnost in kinetiko zajemanja CO2 iz plinske mešanice. Edinstvena kombinacija amino-imidazolne kemije in visoko-porozne strukture polimernih pen, zagotavlja sinergijo ki omogoča hitro kinetiko in odlično selektivnost pri zajemanju CO2 iz plinske mešanice, učinkovitost pa se ohranja tudi v vlažnih pogojih in pri večkratni uporabi. Razkrite lastnosti amino-imidazolnih bifunkcionalnih polimernih pen bodo velika spodbuda za nadaljnji razvoj novih organskih absorbentov za zajemanje CO2.

Rezultati študije so bili objavljeni v Chemical Engineering Journal v obliki raziskovalnega članka z naslovom ‘Amino-imidazolne bifunkcionalne polimerne pene: Sinteza in selektivno zajemanje CO2’.

Avtorji raziskave: Matjaž Mazaj in Sebastijan Kovačič s Kemijskega inštituta ter Pierre Stiernet in Antoine Debuigne s CERM centra, Univerze v Liègeu.

Spletna povezava: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1385894722025049?via%3Dihub

Kontakt za več informacij: sebastijan.kovacic(at)ki.si 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava