Skip to main content

Novica

Biorafinerija odpadnih lupin škampov kot trajnosten in stroškovno učinkovit poslovni model

 

Raziskovalci z Odseka za katalizo in kemijsko reakcijsko inženirstvo (D13) so objavili raziskovalni članek z naslovom “Biorafinerija odpadnih lupin škampov kot trajnosten in stroškovno učinkovit poslovni model” v reviji Chemical Engineering Journal (IF 13.3).

Ideja o krožnem gospodarstvu je oblikovala politična prizadevanja, ki temeljijo na zmanjševanju količine odpadkov in recikliranju izdelkov, ter se na ta način odziva tako na okoljske kot gospodarske izzive. Vendar pa pretvorba odpadkov v dragocene izdelke ne bo dovolj, dokler bodo sedanji procesi izolacije še naprej ekonomsko in okoljsko neugodni. Zato je za koncept zelene biorafinerije nujno razviti trajnostne tehnologije. Ribištvo in ribogojstvo predstavlja veliko tržno vrednost po vsem svetu, saj je 70 % ulovljenih rib in rakov industrijsko predelanih in proizvajajo precejšnje količine odpadkov. Pri pridelavi rakov in škampov se ustvari 6-8 milijonov ton lupin rakov, ki so bogati z dragocenimi spojinami, kot so hitin, proteini in astaksantin. Hitin je biopolimer s številnimi aplikacijami, medtem ko je astaksantin pomembno naravno barvilo z dvojno funkcionalnostjo – barvilo in korist za zdravje. To je še posebej uporabno saj je omejeno število komercialno dostopnih naravnih pigmentov in je zato iskanje naravnih barvil za nadomestitev sintetičnih barvil zelo pomembno. V tem sistemskem delu je interdisciplinarna ekipa raziskovalcev, ki pokrivajo področja oblikovanja kemijskega inženirstva, kemije, materialov, napovednih znanosti o okolju in gospodarstva, sodelovala pri razvoju trajnostnega koncepta biorafinerije za pridobivanje več produktov iz odpadnih lupin škampov. Vsi procesni bioprodukti iz odpadnih lupin škampov so bili predelani, izolirani in prečiščeni. Uporabljena so bila samo neškodljiva topila, in sicer voda, ocetna kislina v blagih pogojih in pufri, konjugirani s tehnologijo ekstrakcije trdno-tekoče, centrifugiranja in membranske ultrafiltracije. V članku smo uspeli smo prikazati uspešen poslovni model po njegovi standardizirani oceni v smislu učinkovitosti čiščenja, ekonomije in ocene življenjskega cikla, ki temelji modri bioekonomiji in trajnostnemu gospodarstvu.

Povezava: https://doi.org/10.1016/j.cej.2022.135937

Dodatne informacije: filipa.andre.vicente(at)ki.si; uros.novak(at)ki.si; blaz.likozar(at)ki.si

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava