Skip to main content

Novica

Boj proti virusnim okužbam z zajemom v nano-kletke

Namesto ciljanja virusno-specifičnih encimov ali drugih proteinov, kot je značilno za protivirusna zdravila, bodo raziskovalci projekta VIROFIGHT, ki ga financira EU, razvili nano-kletke, ki bi zajele in nevtralizirale celotni virus. Ta nov pristop bi lahko pomagal v boju proti zelo različnim virusom, kot so SARS-CoV-2, HIV, virus gripe in hepatitisa B.

Virusne okužbe vsako leto prizadenejo milijone ljudi in povzročijo ogromno človeškega trpljenja in stroškov. Pri približno 70% vseh virusov s seznama SZO (WHO) ni na voljo ustreznega zdravljenja, protivirusna zdravila, ki obstajajo, pa je potrebno uporabiti zelo zgodaj po okužbi, da bi bila učinkovita. Trenutna pandemija COVID-19 je lep primer kako nimamo sredstev s katerimi bi zaustavili pandemijo. Konzorcij VIROFIGHT predlaga nov pristop v boju proti virusnim okužbam, ki naslavlja pomanjkanje široko uporabnih protivirusnih načinov zdravljenja in načrtuje pripravo sredstev za boj proti novim patogenom.

»Cilj projekta Virofight je testirati koncept lovljenja virusov v molekulske kletke, kar se je zdelo nedavno nemogoče, vendar je postalo izvedljivo z napredkom sintezne biologije, konkretno nanotehnologije DNK in proteinov«, pojasnjuje prof. Roman Jerala iz Kemijskega inštituta, vodja slovenske skupine znotraj konzorcija. »Z velikim veseljem smo združili moči v izjemnem konzorciju vrhunskih virologov, načrtovalcev DNK in proteinskih struktur in prispevali naše znanje s področja načrtovanja proteinov. Čeprav se projekt uradno šele začenja, pa smo z delom začeli takoj, ko se v Evropi razmahnila pandemija Covid19 in že nekaj mesecev sodelujemo z izmenjavo reagentov in idej.«

Načrtovane biokompatibilne nano-kletke združujejo pristope DNA in proteinske nanotehnologije ter in vitro evolucije. Notranjost kletk bo obložena s plastjo molekul, ki prepoznavajo viruse, da bi dosegli močno in specifično vezavo virusa. Te učinke bomo testirali v laboratorijskem merilu za različne viruse. Za dosego zastavljenega cilja interdisciplinarni projekt vključuje strokovnjake za supramolekularno kemijo, molekularni nano-inženiring in virologijo.

Partnerji konzorcija VIROFIGHT bodo prejeli 3,88 milijona EUR nepovratnih sredstev iz programa financiranja Evropske unije Obzorje 2020. Projekt se je uradno začel 1. junija 2020 in bo trajal štiri leta.

Konzorcijski partnerji:

Kemijski inštitut (Slovenija)

Tehniška univerza v Münchnu (Nemčija) (koordinator)

Univerza Aarhus (Danska)

Univerza v Regensburgu (Nemčija)

ARTTIC S.A.S. (Francija)

Kontakt odgovornih raziskovalcev:

Prof. Hendrik Dietz dietz(at)tum(dot)de (München, Nemčija);

Prof. Ulrike Protzer protzer(at)tum(dot)de (München, Nemčija);

Prof. Roman Jerala roman(dot)jerala(at)ki(dot)si (Ljubljana, Slovenija);

Prof. Ralf Wagner Ralf(dot)Wagner(at)klinik(dot)uni-regensburg(dot)de (Regensburg, Nemčija);

Prof. Jørgen Kjems jk(at)mbg(dot)au(dot)dk (Aarhus, Danska)

 

Sledite nam @Virofight

https://www.virofight.eu/

Objava

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava