Skip to main content

Novica

Center za tehnologije genske in celične terapije

Pričenja se izvajanje projekta Center za tehnologije genske in celične terapije (CTGCT). Sredstva projekta so namenjena ustanovitvi, vzpostavitvi prostorov in delovanju Centra za tehnologije genske in celične terapije (CTGCT) v zagonskih letih. Poslanstvo Centra bo v sodelovanju z zdravniki razvijati nove, personalizirane načine zdravljenja s čimer bomo pacientom z redkimi genskimi boleznimi in rakavimi obolenji omogočili hitrejši dostop do naprednih oblik zdravljenja.

Kemijski inštitut je gostil uvodno srečanje predstavnikov uglednih evropskih medicinskih raziskovalnih ustanov, ki bodo pri projektu sodelovale kot partnerice na področju razvoja in inovacij. Na dogodku so sodelovali še predstavniki Evropske komisije ter Ministrstva za zdravje in Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Kakšen je namen ustanovitve CTGCT

Za številna rakava obolenja in redke genske bolezni, ki jih vedno znova odkrivamo, še nimamo učinkovitih zdravil in načinov zdravljenja. Nove, napredne tehnologije zdravljenja, kot so genske in celične terapije, pa bi v prihodnje lahko ozdravile številne bolezni, ki imajo vzrok v genskem zapisu bolnikov. Ti novi načini zdravljenja so namreč izjemno učinkoviti, saj so ciljani in prilagojeni posameznim pacientom ali skupinam pacientov in delujejo na neposreden vzrok bolezni, zato lahko omogočijo celo trajno ozdravitev. V Centru za tehnologije genske in celične terapije, ki ga ustanavlja Kemijski inštitut, bomo razvijali tehnologije za pripravo naprednih zdravil, do začetka kliničnih raziskav za zdravljenje bolezni, za katere še nimamo učinkovitih zdravil.

Kako bo deloval CTGCT

Ključnega pomena pri razvoju novih, personaliziranih načinov zdravljenja je odličnost raziskav s področja sintezne biologije, nevrobiologije, genetike in imunologije na Kemijskem inštitutu. Ta razvoj bo podpiralo sodelovanje znanstvenikov in zdravnikov UKC Ljubljana, pomembno povezovalno vlogo pa bodo imeli tudi pacienti in njihovi zagovorniki. Center bo tako predstavljal pomemben most med biomedicinskimi raziskavami za napredno zdravljenje in njihovem prenosu do pacientov.

Zagonsko financiranje

Projekt CTGCT je financiran na podlagi evropskega razpisa Widening - Teaming for Excellence. Gre za  pomembno shemo Evropske komisije v okviru programa Obzorja Evropa (Horizon Europe), namenjenega raziskavam in inovacijam. Strateški cilj omenjenega razpisa je okrepiti zmogljivosti za raziskave in inovacije v državah članicah, pridruženih državah ter oddaljenih regijah, katerim bi na področju raziskav in inovacij pomagalo sodelovanje z uspešnimi raziskovalnimi organizacijami. V projektu CTGCT so to naslednje partnerske ustanove: Univerzitetni kolidž v Londonu (UCL), Univerzitetni medicinski center Utrecht, Univerzitetna bolnišnica Charité v Berlinu in Tehnična Univerza Dresden. Evropska komisija, ki je prepoznala razvojni potencial prijaviteljev, je projektu CTGCT dodelila 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev, od tega 12 milijonov Kemijskemu inštitutu. Še enkrat toliko investicijskih sredstev bo projektu namenilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Projekt je tako skupaj vreden 30 milijonov evrov, s katerimi bodo zagotovljeni pogoji za vzpostavitev in dolgoročno delovanje centra.

Kdaj in kje bo deloval CTGCT

Projekt CTGCT se je začel izvajati 1. 9. 2023 in bo trajal šest let. Center bo deloval v novo zgrajeni namenski zgradbi opremljeni s potrebno raziskovalno opremo, ki bo umeščena na območje Kemijskega inštituta v Ljubljani.

Več informacij o Centru za tehnologije genske in celične terapije (CTGCT): https://ctgct.si/

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava