Skip to main content

Novica

De novo zasnovani trimerni protivirusni proteini nevtralizirajo vse znane različice COVID-a in preprečujejo okužbo pri miših

Poudarki:
Na novo načrtovani protivirusni proteini se hkrati vežejo na vse tri dele proteinske bodice SARS-CoV-2.
• Protivirusni proteini nevtralizirajo vse znane različice SARS-CoV-2, ubežnih mutantov niso našli.
• Protivirusni proteini se vežejo močneje kot klinična protitelesa in so cenejši za proizvodnjo.
• Uporaba protivirusnih proteinov v obliki pršila za nos preprečuje okužbo pri miših.

Pojavljajo se nove različice SARS-CoV-2 virusa (npr. delta in omicron), ki podaljšujejo pandemijo. Nove variante prav tako zmanjšujejo učinkovitost terapij z monoklonskimi protitelesi. Proteinska bodica SARS-CoV-2 je ključni dejavnik virulence virusa, saj je odgovorna za vezavo virusa na človeške celice. Proteinska bodica je sestavljena iz treh podenot. De novo zasnovani protivirusni proteini ponujajo možno rešitev. Znanstveniki so že načrtovali nove proteine, ki se vežejo na bodico; vendar pa proteini niso imeli sposobnosti vezave na nove različice virusa.

Mednarodna skupina raziskovalcev, vključno z dr. Ajasja Ljubetičem z Oddelka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta je razvila protivirusne proteine, ki so sestavljeni iz treh podenot. Zasnovani so tako, da se hkrati vežejo na vse tri podenote proteinske bodice virusa. Vezava trojčka je veliko močnejša: protivirusni proteini nevtralizirajo vse znane različice SARS-CoV-2. V nadzorovanih eksperimentih so znanstveniki poskusili pripraviti različice bodice, ki jih ne bi bilo mogoče nevtralizirati z novimi protivirusnimi proteini. Niso zaznali različice, ki bi se lahko izognila vezavi protivirusnih proteinov.
Protivirusne proteine je veliko lažje proizvesti kot monoklonska protitelesa, ki se uporabljajo v konvencionalnih terapijah. Protivirusne proteine lahko proizvedemo v bakterijah, odporni so tudi na toploto, kar omogoča poceni proizvodnjo in lažje povečanje obsega proizvodnje. Ko so protivirusne proteine aplicirali mišim v obliki pršila za nos, so protivirusni proteini zmanjšali simptome okužbe ali celo preprečili okužbo.

Raziskavo so vodili Michael Jewett (Northwestern), Michael S. Diamond (Univerza v Washingtonu) ter David Veesler in David Baker (Univerza v Washingtonu). Prvi avtorji so Andrew C. Hunt, James Brett Case, Young-Jun Park, Longxing Cao, Kejia Wu in Alexandra C. Walls. Dr. Ajasja Ljubetič je pomagal pri razvoju računalniške metode za načrtovanje homotrimerjev, pri načrtovanju homotrimerjev ter pri izboru povezovalnikov in oligomerov.

Rezultati so bili objavljeni v reviji Science Translational Medicine (IF = 18).

Povezava: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abn1252

Kontakt za več informacij: ajasja.ljubetic(at)ki.si

 

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava