Skip to main content

Novica

Dr. Nejc Hodnik prejel ERC Proof of Concept Grant

S projektom 'StableCat' do prvih korakov h komercializaciji postopka proizvodnje boljših in naprednejših katalizatorjev za vodikove gorivne celice


Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019 prejel prestižni projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalce na začetku samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant), je zdaj uspel pridobiti še ERC projekt za presojo inovacijskega potenciala svojega raziskovalnega projekta (ERC Proof of Concept Grant).

Izr. prof. dr. Nejc Hodnik, raziskovalec z Odseka za kemijo materialov in vodja Laboratorija za elektrokatalizo na Kemijskem inštitutu, ki je že nosilec ERC projekta za začetek samostojne raziskovalne poti, je zdaj prepričal še na razpisu za ERC Proof of Concept 2020. Omenjeni razpis je namenjen financiranju presoje inovacijskega potenciala raziskovalnih projektov. Hodnik bo tako v okviru projekta poimenovanega »StableCat – Assessing the Technical and Business Feasibility of Highly-active and Stable Intermetallic Pt-alloy Catalysts for Application in PEMFCs« lahko naredil prve korake h komercializaciji novega postopka za proizvodnjo boljših in naprednejših katalizatorjev za vodikove gorivne celice.

ERC Proof of Concept (PoC) Grant podeljuje Evropski raziskovalni svet z namenom financiranja začetnih faz prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v uporabo. S pomočjo ERC PoC projekta, ki ga lahko pridobijo le raziskovalci, ki že imajo ERC raziskovalni projekt, je prenos znanstvenih dognanj v elemente s tržno ali družbeno vrednostjo veliko lažji. Znanstveniki namreč s sredstvi projekta financirajo razvoj, patentno zaščito, analizo trga, povezavo s potencialnimi partnerji in začetne stopnje komercializacije oz. prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v širšo uporabo.

Novo pridobljeni projekt »StableCat« temelji na rezultatih tekočega ERC projekta z imenom »123STABLE« za raziskovalce na začetku samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant), ki ga je Hodnik pridobil že v letu 2019. Ta projekt raziskuje, kako se spreminja atomska struktura nanodelcev elektrokatalizatorjev pri delovanju v nizkotemperaturnih gorivnih celicah in elektrolizerjih. Pridobljeno znanje bo osnova za načrtovanje novih stabilnih struktur nanodelcev katalizatorjev. To bo posledično vodilo k razvoju boljših in naprednejših katalizatorjev, kar predstavlja pomemben doprinos v razvoju vodikove ekonomije. Gre za projekt, ki v najširšem kontekstu sega na področje čiste energije oziroma vodikove ekonomije. Slednja velja za enega od prihodnjih stebrov nizkoogljične družbe, saj je vodik pomemben obnovljiv nosilec energije (energijski vektor), njegove zaloge pa so tako rekoč neomejene.

V lanskem letu je skupina s Kemijskega inštituta ob pomembnem prispevku dr. Matije Gatala vložila patentno prijavo za novo metodo proizvodnje katalizatorjev za vodikove gorivne celice. V projektu načrtujejo nadaljnji razvoj proizvodnje katalizatorja in demonstracijo produkta v realnem okolju vodikove gorivne celice. Ekipa bo prav tako ustanovila odcepljeno podjetje in pričela z razvojem poslovnega načrta, zgodnjo strategijo komercializacije ter zbiranja sredstev za postavitev pilotne proizvodnje. Projekt bo trajal 18 mesecev in v njem bo sodeloval tudi strokovnjak za prenos tehnologij Tomaž Bizjak.

Ekipa projekta 'StableCat' (od leve proti desni): izr. prof. dr. Nejc Hodnik, dr. Matija Gatalo, Tomaž Bizjak.

Hodnikov ERC Proof of Concept projekt je tokat edini slovenski projekt, ki je prepričal recenzente Evropskega raziskovalnega sveta. Na tokratni razpis je prispelo 205 vlog in le 55 so jih sprejeli v financiranje. Prijava dr. Nejca Hodnika je bila uvrščena na visoko 9. mesto. Za Kemijski inštitut je sicer to že že drugi ERC Proof of Concept projekt, prvega je lani prejel prof. dr. Roman Jerala. Kemijski inštitut se doslej lahko pohvali tudi že s štirimi raziskovalnimi ERC projekti.

Dr. Nejc Hodnik je diplomiral in kasneje doktoriral na Fakulteti na kemijo in kemijsko inženirstvo Univerze v Ljubljani. Med doktoratom je bil kot mladi raziskovalec zaposlen na Kemijskem inštitutu pod vodstvom dr. Stanka Hočevarja, ki je vodil raziskave na temo gorivnih celic. Leta 2014 je, na podlagi individualne prestižne štipendije Marie-Curie (sedaj Marie Skłodowska-Curie), odšel na podoktorsko izobraževanje v Düsseldorf v Nemčiji na Institut Maxa-Plancka, njegov mentor je bil prof. dr. Karl Mayrhofer. Leta 2016 se je vrnil v Slovenijo in začel delovati na Odseku za katalizo in kemijsko inženirstvo Kemijskega inštituta. Med drugim je pridobil podoktorski projekt Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in leta 2017 je s štipendijo ARRS tri mesece deloval pri vodji ERC projekta v Italiji. Izkoristil pa je tudi komplementarni projekt ARRS po prvi prijavi na razpis ERC. Leta 2019 je bil imenovan za pridruženega profesorja na Univerzi v Novi Gorici, kjer deluje pri doktorskem programu Materiali (3. stopnja). Na Kemijskem inštitutu vodi Laboratorij za Elektrokatalizo, ki deluje znotraj Odseka za kemijo materialov.

Več informacij >> erc.europa.eu/news-events/magazine/PoC-2020-third-round-highlights

Sporočilo za javnost ERC >> TUKAJ

 

Za morebitna dodatna vprašanja smo vam na voljo:

Nataša Jager Radin, natasa.jager.radin(at)ki.si,  031 336 838 ali 01 476 04 78

Brigita Pirc, brigita.pirc(at)ki.si, 01 476 02 25, 041 960 396

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava