Skip to main content

Novica

Kako izboljšati elektrokatalitske lastnosti iridija?

rehod v brezogljično družbo je neposredno povezan z iskanjem čistih virov energije. Eno najboljših alternativ predstavlja vodikova ekonomija, kjer bi kot gorivo uporabljali vodik. Za večjo uveljavitev te tehnologije pa je potrebno proizvesti »zelen« vodik. To je mogoče z elektrolizo vode, ki pa je neizogibno povezana z uporabo žlahtnih kovin iridija in platine za katalizo obeh reakcij, ki potekata pri tem procesu. Največ pozornosti se posveča reakciji razvoja kisika, za katero potrebujemo izredno redek iridij. Raziskovalci zato iščejo inovativne načine, kako čim bolje izkoristiti to kovino, kar bi omogočilo proizvodnjo vodika na večji skali.

Povečanje katalitsko aktivne površine je možno s sintezo nanodelcev, ki jih zasidramo v stabilno podlago. Raziskovalci iz Laboratorija za elektrokatalizo (D10) so v raziskavi, objavljeni v reviji ACS Catalysis (faktor vpliva 13.084) pokazali, da je možno izkoriščenost iridija izboljšati z dodajanjem plasti bakra, ki omogočijo nastanek manjših nanodelcev. Med elektrokemijsko aktivacijo se plasti bakra raztopijo, na podlagi pa ostanejo vezani delci iridijevega oksida, ki so v primerjavi z večjimi delci bolje stabilizirani preko interakcije z nosilcem TiONx. To predstavlja pomemben preboj, saj so raziskovalci s tem pokazali, da je možno izboljšati izkoriščenost iridija, ne da bi pri tem vplivali na stabilnost nanodelcev.

Raziskavo sta delno financirala ARRS in ERC (123STABLE). Poster z rezultati, predstavljenimi na 72. mednarodni konferenci ISE (Internation Society of Electrochemisty) je bil nagrajen znotraj simpozija 10 (gorivne celice in elektrolizerji).

 

Povezava: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acscatal.1c02968

Kontakt za več informacij: nejc.hodnik[at]ki.si

 

Odgovori na pogosta vprašanja o covidu-19 in cepivih

Verzija 1, 23.11.2021

PDF VERZIJA

To je zbirka doslej znanih…

 

Ljubljana, 16. november 2021 - Smo v četrtem valu epidemije koronavirusa. Hujše zdravstvene krize v samostojni…

 

Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…


Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…

Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava