Skip to main content

Novica

Kovinsko-organski kristali, stekla, tekočine

Raziskovalca z Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo (D09) sta sodelovala pri zanimivi raziskavi novih kovinsko-organskih materialov. Sodelujoči raziskovalci so najprej pripravili kristalne cink-imidazolatne materiale z različno modificiranimi organskimi ligandi in nato preučevali, kako spremenjene elektronske in sterične lastnosti ligandov vplivajo na temperaturo tališča kristalov in na zmožnost tvorjenja stekel iz njih.

Andraž Krajnc in Gregor Mali sta z NMR meritvami raziskovala razlike v lokalni zgradbi in kemijskih vezeh med kristalnimi in steklastimi snovmi. Tako sta na primer pokazala, da se ob taljenju kristalov nekatere vezi med atomi cinka in imidazolatnimi ligandi razcepijo, tvorijo pa se nove vezi med kovinskimi centri in atomi halogenih elementov.

Rezultati raziskave so pomembni, ker izboljšujejo naše razumevanje tvorjenja kovinsko-organskih stekel, ki so ob oksidnih, kovinskih in organskih steklih četrta (in najnovejša) vrsta stekel, in povečujejo nabor snovi, iz katerih ta stekla lahko naredimo.

Rezultati te študije so bili objavljeni v reviji Journal of the American Chemical Society.

Spletna povezava: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jacs.9b11639?ref=pdf

Za več informacij kontaktirajte: gregor.mali[at]ki.si

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava