Skip to main content

Novica

Pasivacija Si-photokatod za fotoelektrokemijsko cepitev vode

 

Fotoelektrokemijska cepitev vode je izvedljiva pot za proizvodnjo zelenega vodika. Silicij je eden od najprimernejših fotokatod za reakcijo tvorbe vodika, vendar hitro korodira v elektrokemijskih okoljih. Zato je potrebno modificirati njegovo površino s plastjo, ki ga bo ščitila pred (foto)korozijo in obenem omogočala učinkovit prenos naboja.

V tej študiji smo uporabili pulzno lasersko depozicijo za pripravo zaščitne plasti SrTiO3 (STO) na siliciju. Za dosego tega cilja smo na silicij najprej nanesli plast iz reduciranega grafen oksida (rGO), kar je omogočilo epitaksialno rast visokokakovostnega sloja STO. To smo potrdili z natančno analizo kristalnih in mikrostrukturnih lastnosti na vmesniku STO/rGO/silicij. Sistematične fotoelektrokemijske meritve so razkrile znatno izboljšanje stabilnosti in učinkovitosti fotokatod na osnovi silicija, pripravljenih po tem postopku.

Ta študija predlaga praktično metodologijo za izboljšanje odpornosti na (foto)korozijo in celotno učinkovitost silicijevih katod, uporabljenih pri fotoelektrokemijski cepitvi vode. Dr. Milutin Smiljanić in profesor Nejc Hodnik iz Laboratorija za elektrokatalizo, z Odseka za kemijo materialov (D10), sta prispevala k tej interdisciplinarni študiji, ki je bila izvedena v sodelovanju med Inštitutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom ter Inštitutom za fiziko Češke akademije znanosti.

Povezava na članek: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsami.3c07747

Kontakt za več informacij: milutin.smiljanic(at)ki.si

Kemijski inštitut, ki se ponaša z več kot 75-letno tradicijo in znanstveno odličnostjo, v slovenskem raziskovalnem…
Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije bo vzpostavljen z namenom zagotavljanja…
Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava