Skip to main content

Novica

ReCatalyst je slovenski startup leta

 

Klub slovenskih podjetnikov je podjetje ReCatalyst izbral za slovenski start up leta. Gre za odcepljeno podjetje Kemijskega inštituta, ki razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacija za vodikove gorivne celice. Tehnologija, ki bo po njihovih besedah predstavljala pomembno možnost za razogljičenje transporta.

Proizvodnja njihovega produkta, ki je na pogled enak črnemu prahu, temelji na patentiranem postopku, s katerim boljše izrabljajo drago in redko platino. Med procesom platino deloma nadomestijo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami, pri čemer pod mikroskopom opazijo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin. Že s trenutnim stanjem produkta dosežejo več kot 40% zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujejo potenciala zmogljivosti gorivne celice.

Komisija je kandidate ocenjevala po štirih kriterijih in sicer po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič, je po razglasitvi zmagovalca dejala, »To kar nam zagotavlja trajnostni razvoj nam bo pomagalo, da bomo živeli v boljšem jutri. Podjetje ReCatalyst izkazuje prav to. Evropska komisija bo zagotovo tovrstne projekte podpirala, tudi mi jih bomo podpirali in verjamem, da je to dobra popotnica za naprej«.

Več: Mlado slovensko podjetje z inovacijo pocenilo proizvodnjo vodikovih gorivnih celic - 24ur.com

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava