Skip to main content

Novica

Selektivna aktivacija C-H vezi pri sintezi biarilov

Raziskovalca z Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo (D-09) sta sodelovala pri raziskavi selektivne aktivacije inertnih C-H vezi v aromatskih obročih za oksidativno sklopitev dveh molekul toluena.

Sinteza biarilov z oksidacijo je stroškovno učinkovita, vendar je bila doslej tehnološko manj zanimiva zaradi nizke regioselektivnosti in slabe stabilnosti homogenega paladijevega katalizatorja, ki se običajno uporablja pri teh procesih. Sodelujoči v raziskavi so pokazali, da umestitev paladijevih kationov v pore zeolita omogoči selektivno aktivacijo C-H vezi, pri čemer je selektivnost odvisna zgolj od oblike por izbranega zeolita. Koncept so predstavili na primeru sinteze 4,4'-dimetilbifenila, kjer so za nosilec paladijevih kationov uporabili zeolit Beta. Med šestimi možnimi produkti je želenega 4,4'-dimetilbifenila nastalo 80%.

Andraž Krajnc in Gregor Mali z D-09 sta z NMR meritvami raziskovala bližino Pd(OAc) skupin v notranjosti zeolita ter njihovo vezavo na ogrodje. Članek, ki opisuje izsledke raziskave, je bil objavljen v reviji Nature Catalysis (IF=30,5).

Celoten članek si lahko preberete na https://www.nature.com/articles/s41929-020-00533-6

Kontakt za več informacij: gregor.mali(at)ki.si

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava