Skip to main content

Novica

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju Ljubetiču in Novaku

Slovenska znanstvena fundacija je podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo in za odličnost v komuniciranju, ter razglasila častni naziv Komunikatorice znanosti leta 2022. Med nagrajenci so bili tudi raziskovalci s Kemijskega inštituta. Priznanji Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2022 sta prejela doc. dr. Uroš Novak in dr. Ajasja Ljubetič. Dr. Ana Kroflič pa je na osnovi sklepa Komisije za določitev prejemnikov priznanj Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju postala nosilka častne listine Finalistka izbora - posamezniki.

Dr. Ajasja Ljubetič je znanstveni sodelavec na Odseku za  sintezno biologijo in imunologijo. Raziskuje na področju načrtovanja novih proteinov in sintezne biologije. Je dobitnik prestižne evropske Marie-Skłodowska-Curie štipendije, ki mu je omogočila tri letno izpopolnjevanje v Ameriki, v svetovno najbolj poznanem laboratoriju za načrtovanje novih proteinov (Baker lab, Seattle). Prav tako že več let deluje na področju populariziranja svojih raziskav, med drugim je bil zmagovalec prvega slovenskega znanstvenega Slama.

Dr. Uroš Novak je raziskovalec naOdseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo. Vodi raziskovalno skupino 'Znanstvenice in znanstveniki proti plastiki' (https://bioapp-plasticfree.si/), ki si tako v raziskovalnem pogledu kot z vidika popularizacije znanosti neumorno prizadeva za spodbujanje življenjskega sloga brez plastike in brez onesnaženja s plastičnimi odpadki, ki predstavljajo enega od največjih problemov sodobne družbe.

Dr. Ana Kroflič je od leta 2022 raziskovalka na Odseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo, pred tem pa je delovala na Odseku za analizno kemijo. Še posebej se udejstvuje na področju kemije ozračja. Ker je dobra poznavalka aerosolov, smo lahko Krofličevo, v času  koronarazmer, spremljali tudi kot strokovnjakinjo na področju aerosolnega prenosa virusa SARS-CoV-2.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava