Skip to main content

Novica

So katalizatorji potrebni za pretvorbo sladkorjev v furane?

 

Paradigma nujnosti uporabe trdnih katalizatorjev za pretvorbo monosaharidov v furane, kot sta furfural (FUR) in hidroksimetilfurfural (HMF), se odraža v stotinah objavljenih znanstvenih člankov vsako leto, kjer avtorji z najrazličnejšimi materiali za katalizo poskušajo razložiti mehanizem površinskih reakcij ter povečati dobitke produktov.

Kinetična študija mlade raziskovalke Ane Jakob z Odseka za katalizo in reakcijsko inženirstvo, je uspela z uporabo naprednih eksperimentalnih in računskih metod dokazati, da je za pretvorbo monosaharidov v HMF najbolj učinkovita odsotnost vsakršnih katalizatorjev s kislimi mesti, čeprav se ravno ti v vodni fazi najpogosteje preskušajo. Čeprav se z uporabo katalizatorjev energijska bariera kemijskih reakcij zniža, je znižanje z do sedaj znanimi katalizatorji vedno nesorazmerno večje za neželene reakcije v primerjavi z želenim dehidracijskim korakom. Študija je tudi pokazala, da je zaradi visoke razlike med aktivacijskimi energijami želenih in neželenih reakcij, optimalno pretvorbo izvajati brez katalizatorja pri zelo visokih temperaturah in izjemno nizkih zadrževalnih časih.

Objava obravnave relativno enostavnega reakcijskega sistema v prestižni reviji Green Chemistry (IF=11.0) kaže na prodornost in iznajdljivost mlade raziskovalke ter njene skupine, saj distruptivno presega okvirje praks strokovne javnosti in premika uveljavljene paradigme.

 

Slika: Validacija modelne napovedi optimalnega pridobivanja a) želenega produkta HMF z dehidracijo fruktoze in brez uporabe katalizatorja, b) levulinske kisline z uporabo H-BEA katalizatorja.

Objava je na voljo v odprtem dostopu

Povezava: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/GC/D2GC02736D

Kontaktna oseba: miha.grilc(at)ki.si

 

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava