Skip to main content

Novica

Tekmovanje iz kemijskih eksperimentov za OŠ z naslovom »Skozi mavrico kemijskih sprememb«

Tretje leto zapored je Gimnazija Moste Ljubljana organizirala tekmovanje iz kemijskih eksperimentov za OŠ z naslovom »Skozi mavrico kemijskih sprememb«.

Glavni partner tovrstenga tekmovanja je bil Kemijski inštitut Ljubljana, ki je najboljše tekmovalce tudi nagradil. So-organizator in član strokovne komisije  je bil naš sodelavec Marko Jeran (skupina za organsko sintezo NMR centra, D15). Marko Jeran pri tekmovanju sodeluje že od samega začetka ter z leti opaža naraščanje kvalitete in inovativnosti mladih.

Glavni namen tekmovanja je spodbujanje kakovosti, ki je v učencih samih, poleg tega pa razvijanje in širjenje novih idej med učenci in mentorji. Prav tekmovanje iz kemijskih poskusov je prava priložnost, da mladi predstavijo svoje ideje in izmenjajo izkušnje z drugimi. Tekmovalci so v okviru tovrstnega dogodka razvijali eksperimente, primerne za prikaz učnih enot v šoli ter prikazali, da je kemija povsod okoli nas in kako zelo dragocena in pomembna je pri reševanju vsakdanjih izzivov.

Na letošnje tekmovanje se je prijavilo več kot 100 učencev. Med vsemi oddanimi prispevki poskusov in opisi v zborniku, je strokovna komisija izbrala 20 poskusov, ki so jih tekmovalci predstavili na državnem srečanju v sredo, 29. 11. 2017. Komisija je na srečanju podelila 4 zlata priznanja, ter nagrade za najbolj izviren eksperiment, eksperiment z najboljšo strokovno razlago, najboljši zapis eksperimenta v zborniku in najbolj zabavno izveden nastop.

Vsem udeležencem želimo, da bodo še naprej uspešno stopali po tej poti. Iskrene čestitke pa tudi vsem nagrajencem!

Več si lahko preberete tukaj.

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava