Skip to main content

Novica

Test za preverjanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v slini med najboljšimi inovacijami

 

GZS - Zbornica osrednjeslovenske regije je, v partnerstvu z MGRT in SPIRIT Slovenija, podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji za leto 2022. Podeljena so bila 3 zlata, 3 srebrna in 3 bronasta priznanja. Bronasto priznanje je pripadlo tudi Kemijskemu inštitutu za inovacijo 'Neinvaziven test za preverjanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v slini'.

Nagrajena inovacija Kemisjkega inštituta je 'pufer' za stabilizacijo virusne RNA, združljiv z reakcijami RT-qPCR za diagnosticiranje SARS-CoV-2 v vzorcih sline. Ta proces ne zahteva predhodne izolacije RNA, kar izrazito skrajša čas obdelave vzorcev. Poleg tega inovacija rešuje probleme nedostopnosti komercialnih kompletov za ekstrakcijo RNA, in zahtevo po zdravstvenem delavcu za odvzem brisov iz nosnega žrela. Pufer ponuja dostopnejše in uporabniku prijaznejše (neinvazivno) testiranje prisotnosti okužbe s SARS-CoV-2. Test je cenejši od običajnega testa RT-qPCR in zahteva manj opreme. Diagnostična občutljivost in specifičnost sta bili določeni na vzorcih sline zbranih na COVID točki.

Inovatorji so mag. Eva Rajh, mag. Tina Šket, dr. Petra Sušljan, izr. prof. dr. Mojca Benčina, mag. Arne Praznik in prof. dr. Roman Jerala.

Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam osrednjeslovenske regije za leto 2022 se je sicer odzvalo 8 podjetij, s skupaj 9 prijavljenimi inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj so upoštevali projekte, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti, ter so obenem uspešno uporabljeni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo preko 70 inovatork in inovatorjev ter več skupin.

Tri najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni in bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti, 20. septembra 2022 na Brdo pri Kranju.

Več informacij: https://www.gzs.si/mediji/Novice/ArticleId/83529/nagrajene-najboljse-inovacije-v-osrednjeslovenski-regiji

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava