Skip to main content

Novica

Uspehi mladih raziskovalcev pod mentorstvom naših sodelavcev

 

Ljubljana, 2. julij 2021 - V Murski Soboti je v začetku tedna potekalo že 55. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije in kar nekaj dijakov, ki so jih pri raziskovalnih nalogah mentorirali naši sodelavci, so poželi lepe uspehe.

 

Avtorji treh dijaških raziskovalnih nalog, pri katerih je bila mentorica dr. Ana Kroflič, raziskovalka na Odseku za analizno kemijo, so prejeli zlata priznanja:

Črt Saksida, Gimnazija Nova Gorica: Obrazne maske kot zaščita pred trdnimi delci v zraku (mentorici: dr. Ana Kroflič in Silvana Štucin)

Vid Kavčič, Gimnazija Bežigrad: Analiza vode izvirov nahajališč črne človeške ribice (mentorice: dr. Ana Kroflič, Vesna Fabjan in dr. Saša Cecowski)

Kristina Berglez in Manca Orel, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola: Onesnaževanje zraka z lebdečimi (PM) delci ter proučevanje njihovega vpliva na membrane celic (mentorji: Marko Jeran, dr. Ana Kroflič in Tjaša Klemen)

 

Raziskovalne naloge so na tem tekmovanju mentorirali tudi dr. Andrej Kržan, raziskovalec na Odseku za polimerno kemijo in tehnologijo, ter dr. Uroš Novak in doktorandka Ana Oberlintner, oba z Odseka za katalizo in reakcijsko inženirstvo.

Državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Namen državnega srečanja je zgodnje uvajanje mladih v znanost, populariziranje znanosti in tehnike, odkrivanje mladih talentov in spodbujanje k poglabljanju znanja, ustvarjalnosti, kreativnosti ter raziskovalni dejavnosti. Na državnem srečanju lahko z raziskovalnimi nalogami ter inovativnimi projekti, ki ustrezajo razpisnim pogojem, sodelujejo učenci in učenke zadnjih štirih razredov osnovnih šol ter dijaki in dijakinje srednjih šol.

 

Nagrajencem in mentorjem iskrene čestitke!

 

 

Na levi fotografiji: dr. Ana Kroflič, Črt Saksida in Vid Kavčič. Na desni fotografiji: dr. Ana Kroflič, Manca Orel, Kristina Berglez in Marko Jeran.

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava