Skip to main content

Novica

V dar prejeli odlikovanja akademika Maksa Samca

 

Muzejska zbirka Kemijskega inštituta je od danes bogatejša za številna odlikovanja, ki jih je za svoje raziskovalno delo prejel akademik prof. dr. Maks Samec. Samec, ki velja tudi za začetnika kemije v Sloveniji, je bil prvi direktor in upravnik leta 1946 ustanovljenega Kemičnega inštituta. Odlikovanja je Kemijskemu inštitutu podarila Samčeva sorodnica dr. Tatjana Peterlin-Neumaier, njena babica po mamini strani je bil namreč sestra Maksa Samca.

Med odlikovanji in plaketami oblikovno še posebej izstopa spominska plaketa Kemičnega inštituta Borisa Kidriča iz leta 1954. Ploščico, na katero je nameščena zlata priponka, krasita reliefa mikroskopa in sove. Spodaj je napis: "Svojemu predstojniku prof. dr. M. Samcu nameščenci Kemič. instituta B. Kidriča".

 

 

Vsa podarjena odlikovanja si lahko ogledate > TUKAJ

 

Življenje in delo Maksa Samca

Maks Samec je bil rojen 27. junija 1881 v Kamniku, umrl je 1. julija 1964 v Ljubljani. Klasično gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, nato pa leta 1904 na Filozofski fakulteti dunajske univerze doktoriral iz kemije. Sprva je raziskovalno sodeloval s svetovno znanim botanikom Juliusom Wiesnerjem, ki so ga zanimali kemijski procesi v rastlinah. Raziskave je sprva izvajal v prostem času, saj se je na Dunaju zaposlil kot gimnazijski učitelj kemije.

Maks Samec, vir fotografije: Wikipedia

Leta 1919 so Samca imenovali za prvega rednega profesorja kemije ter kasneje za dekana na Tehniški fakulteti novoustanovljene Univerze v Ljubljani. Po njegovih načrtih so tam predelali del kletnih prostorov v laboratorije in predavalnice, nastal je prvi slovenski kemični inštitut. Samec je tako postavil temelje za pedagoško in raziskovalno delo na področju kemije v Sloveniji. Svoje raziskovalno delo je posvetil kemiji škroba in sorodnim polimerom, ter je na tem področju postal vodilni v svetovnem merilu. Njegovo drugo pomembno raziskovalno področje pa je bil premog. Glavne in industrijsko pomembne raziskave premogov so potekale po drugi svetovni vojni z namenom pridobivanja metalurškega koksa.

Maks Samec, vir fotografije: arhiv Kemijskega inštituta

Po drugi svetovni vojni je predsednik povojne vlade Boris Kidrič Samca navdušil, da bi v Ljubljani vzpostavili velik kemijski raziskovalni inštitut. S svojo organizacijsko sposobnostjo je sodeloval pri izdelavi načrtov in gradnji modernega kemijskega inštituta, kot ga poznamo danes. Ob odprtju leta 1946 je postal tudi prvi direktor novoustanovljenega Kemijskega inštituta, ki ga je vodil do leta 1959.

Samec je bil redni član SAZU, več let je bil tudi predsednik Slovenskega kemijskega društva in Unije kemijskih društev Jugoslavije. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani v njegov spomin vsako leto podeljuje priznanja Maksa Samca. V avli Kemijskega inštituta smo mu leta 2017 odkrili tudi doprsni kip.

 

Dodatne informacije o Maksu Samcu:

https://www.sazu.si/clani/maks-samec

http://www.chem-soc.si/publikacije/maks-samec-1881-1964-zivljenje-in-delo

https://kvarkadabra.net/2019/06/maks-samec/

 

 

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava