Skip to main content

Novica

Vpliv topila na kislinsko depolimerizacijo lignina

 

Lesna biomasa je lahko zelo uporaben vir različnih platformnih kemikalij, za to jo je potrebno ločiti na celulozo, lignin in hemicelulozo. Klasični postopki so osredotočeni na ohranjanje strukture celuloze medtem, ko se lignin pretežno degradira. Za nadaljnjo nadgradnjo lignina je potrebno lignin ločiti brez pretirane degradacije.

Naše delo je obsegalo kinetični opis acidolize – kislinske separacije aromatskega dimera benzil fenil etra na dva aromatska monomera. Pokazali smo da se ob prisotnosti kisline benzil fenil eter loči na benzilni karbokation in fenol, benzilni karbokation se nato stabilizira z reakcijo s topilom ali z reakcijo z nastalim fenolom. Pri reakciji s fenolom se tvorijo nezaželene vezi ogljik-ogljik, ki so zaradi svoje kemijske stabilnosti težavne za nadaljnje pretvorbe pridobljenega lignina.

V našem delu smo pokazali kako temperatura, količina prisotne kisline in izbira topila vplivajo na selektivnost pretvorbe. Pokazali smo, da je izbira topila, ki tvori nukleofile ključna za proizvodnjo kvalitetnega lignina z organosolv obdelavo, ob tem pokazali, da je v večini topil hitrost reakcije linearno odvisna od koncentracije kisline, medtem, ko je selektivnost od tega neodvisna. Vpliv temperature je bil opisan s pomočjo z regresijo pridobljenih aktivacijskih energij.

Povezava: https://doi.org/10.1016/j.cej.2022.140912

Kontakt za več informacij: matej.zula(at)ki.si

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava