Skip to main content

Odseki

Dosežki in dogodki

 • Septembra 2023 sta dijakinja Brina Brenk in Laura Savič iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC) prejeli Krkino nagrado za srednješolsko raziskovalno nalogo, ki sta jo opravili na Kemijskem inštitutu na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo pod mentorstvom dr. Mirijam Kozorog in Tanje Peric ter šolskim mentorjem Tomažem Žigonom. Naslov raziskovalne naloge je bil: Priprava zrele oblike levcin aminopeptidaze iz morske bakterije. Več informacij: Raziskovalne naloge dijakov kažejo zavidljivo raven znanja | Krkine nagrade

 • V prvih dveh tednih avgusta 2022 je na Kemijskem inštitutu potekala poletna šola. Na D11 smo skupaj z dijaki v bakterijah proizvajali fluorescirajoče proteine in jih tudi izolirali. Tekom eksperimentov so se dijaki naučili osnovnih postopkov dela v biokemijskem laboratoriju in doživeli pristen stik z raziskovalnim laboratorijskim delom. Veseli smo, da lahko mladim ponudimo stik z znanostjo, in upamo, da bomo lahko tudi naslednje poletje novo skupinico dijakov navduševali nad raziskovanjem.

 • V tednu Kemijskega inštituta so nas 6. 6. 2022 obiskali učenci osnovne šole Vižmarje Brod, ki so zvedavo opazovali naše laboratorije, radovedno poslušali o pripravi rekombinantnih proteinov in delovanju porotvornih toksinov ter tudi sami poskusili natančno odmeriti le nekaj mikrolitrov.
 • Junija 2022 smo se pod vodstvom Petre Draškovič odpravili na sprehod po kočevskih gozdovih. Bilo je super!
 • Septembra 2021 je dr. Mirijam Kozorog prejela nagrado revije Toxicon: X za najboljšo predstavitev v kategoriji ’Early Career Researchers’ Award na mednarodnem kongresu 1 International Congress of the European Venom Network EUVEN.

 • Septembra 2021 je dr. Ana Crnković prejela nagrado revije Toxicon: X za najboljši poster v kategoriji ’Early Career Researchers’ Award na mednarodnem kongresu 1 International Congress of the European Venom Network EUVEN.

 • Februarja 2021 je ustanova Slovenska znanstvena fundacija dr. Andreji Kežar podelila priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020. Več informacij tukaj. Čestitamo!

 • Decembra 2020 je prof. dr. Gregor Anderluh prejel Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke. Čestitke! Več informacij je na voljo tukaj.

 • Oktobra 2020 je dr. Andreja Kežar prejela Krkino priznanje za svoje doktorsko delo. Čestitamo! Več informacij tukaj.
 • Januarja 2020 je v dvorani Državnega sveta potekala slavnostna akademija Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije s podelitvijo priznanj. Med dobitniki nagrade 'Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju' za leto 2019 je bila tudi vodja D11, doc. dr. Marjetka Podobnik.
 • Novembra 2019 je bil članek sodelavcev in sodelavk D11 z naslovom ‘Structural basis for the multitasking nature of the potato virus Y coat protein’ (Kežar et al., Science Advances, 2019), predstavljen med Top objavami na Metini listi. Povezava
 • Septembra 2019 je mlada raziskovalka Aleksandra Šakanović prejela nagrado za najboljši poster na 13. Srečanju Slovenskega biokemijskega društva v Dobrni. Čestitke!
 • Septembra 2019 sta dijakinja Maruša Močnik Grčar in dijak Lan Vukolić prejela Krkino priznanje in Krkino nagrado za srednješolski raziskovalni nalogi, ki sta ju opravila na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo.

  Maruša je prejela Krkino priznanje za raziskovalno nalogo z naslovom: Izražanje rekombinantnega proteina iz družine aktinoporinom podobnih proteinov (mentorji: doc. dr. Marjetka Podobnik, Tomaž Švigelj,  Gašper Jan Simon).

  Lan je prejel Krkino nagrado za raziskovalno nalogo z naslovom: Posledice delovanja brioporina in hidralizina 2 na različne celice (Mentorice: doc. dr. Marjetka Podobnik, prof. dr. Maja Čemažar, Sonja Artač, Maja Gerden).

  Obema čestitamo in jima želimo še veliko raziskovalnih vprašanj in uspehov. Seznam nagrajencev je objavljen tukaj, fotografije iz podelitve pa tukaj.
   
 • Junija 2019 je vodja Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo doc. dr. Marjetka Podobnik prejela Preglovo nagrado za izjemne dosežke v znanosti. Čestitke! Več informacij je na voljo tukaj.
 • Maja 2019 je mlada raziskovalka Andreja Kežar prejela nagrado za najboljši znanstveni poster na simpoziju "Vienna BioCenter cryo-EM Symposium". Čestitke!
 • Septembra 2018 je prof. dr. Gregor Anderluh na skupščini Slovenskega biokemijskega društva prejel Lapanjetovo nagrado. Nagrado podeljuje Slovensko biokemijsko društvo za vrhunske dosežke na področju biokemijskih znanosti na znanstveno-raziskovalnem ali pedagoškem področju, s katerimi je pomembno prispeval k razvoju biokemijskih znanosti v slovenskem in mednarodnem prostoru. Novica je bila objavljena tukaj. Čestitamo za odličen uspeh!
 • Junija 2018 je Lan Vukolić (Gimnazija Vič) na tekmovanju Genius Olympiad v Oswegu v ZDA prejel srebrno medaljo v kategoriji naravoslovje za nalogo Novi pristopi pri terapiji raka z uporabo brioporina in hidralizina 2 (pod mentorstvom dos dr. Marjetke Podobnik, Kemijski inštitut, prof. dr. Maje Čemažar, Onkološki inštitut, Sonje Artač in Maje Gerden, Gimnazija Vič). Več informacij tukaj. Čestitamo!
 • Maja 2018 je Lan Vukolić na tekmovanju državnem srečanju mladih raziskovalcev v Murski soboti prejel zlato priznanje. Del raziskovalne naloge je opravil na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologjo. Več tukaj in tukaj. Čestitamo!
 • Aprila 2018 je rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2018. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin. Večina raziskav je bila opravljena na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo. Več tukaj in tukaj.
 • Marca 2018 je Tea Lenarčič iz Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo prejela štipendijo »Za ženske v znanosti« 2018. Čestitamo za odlično delo in ji želimo še veliko uspehov! Več informacij tukaj in tukaj.
 • Decembra 2017 sta bili Tea Lenarčič in Vesna Hodnik iz Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo izbrani za Ime tedna na Valu 202. Več tukaj.
 • Decembra 2017 je bil prof. dr. Gregor Anderluh izvoljen med člane akademije Academia Europaea in sicer v razred Ved o življenju, sekcija Biokemija in molekularna biologija.
 • Oktobra 2017 je prof. dr. Gregor Anderluh predstavil odkritje zgradbe lizeninske pore na dogodku Odlični v znanosti 2017 - Naravoslovje. Več informacij tukaj in video posnetek celotnega večera spodaj. Predstavitev dosežka se začne pri 42:55.
   
 • Junija 2017 je prof. dr. Gregor Anderluh postal novi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Iskrene čestitke. Več informacij tukaj.
 • Maja 2017 je doc. dr. Marjetka Podobnik osvojila nagrado za znanstveni poster z naslovom Structural and functional studies of pore forming proteins. Nagrado so podelili v okviru srečanja Instruct Biennial Structural Biology Meeting, ki je potekalo v Brnu na Češkem. Objava v angleškem jeziku je dostopna tukaj.
 • Oktobra 2016 je dr. Omar Naneh na 46. podelitvi Krkinih nagrad prejel nagrado za raziskovalno delo na podiplomskem študiju. Več informacij je na voljo tukaj in tukaj.
 • V maju 2016 je potekal šesti Regijski Biocamp 2016. V zmagovalni ekipi je sodelovala tudi Klavdija Glavač, sodelavka Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo Kemijskega inštituta. Več informacij najdete tukaj.
 • Novembra 2015 je izšla revija "Science for you". Urednica in avtorica je bila med drugimi tudi sodelavka L11 Saša Rezelj. Revija je dostopna na sledeči povezavi: SCIENCE FOR YOU
 • Oktobra 2015 je mlada raziskovalka Saša Rezelj prejela Krkino nagrado za svoje magistrsko delo. Več na naslednjih povezavah: Zbornik in Delo.si
 • Oktobra 2015 sta dijakinji Kjara Špoljar in Stela Špoljar prejeli krkino priznanje za raziskovalno nalogo, ki je bila izvedena Laboratoriju za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo. Mentorji: Gregor Anderluh, Mirijam Kozorog, somentorica: Nada Udovč Kneževič. Dodatne informacije na naslednji povezavi: BIC
 • Na regijskem BioCamp-u 2015, ki je maja potekal v Ljubljani je v zmagovalni ekipi sodeloval mladi raziskovalec Omar Naneh. Več na naslednji povezavi: Regijski BioCamp 2015
 • Decembra 2014 je Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani podelila Prešernove nagrade za leto 2014. Med prejemnicami je bila Tea Lenarčič z nalogo: Biokemijska karakterizacija aktinoporinom podobnih proteinov An145 iz Aspergillus niger in HaNLP3 iz Hyaloperonospora arabidopsidis. Mentor naloge je prof. dr. Janez Plavec, somentor prof. dr. Gregor Anderluh.
 • Decembra 2014 je Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani podelila Prešernove nagrade za leto 2014. Med prejemnicami je bila Saša Rezelj z nalogo:Opredelitev zgradbe in delovanja mutanta listeriolizina O Y406A. Mentor naloge je prof. dr. Gregor Anderluh, somentorica dr. Marjetka Podobnik.
 • Decembra 2014 je Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani podelila Prešernove nagrade za leto 2014. Med prejemniki je bil Marko Bunc z nalogo: "Načrtovanje, sinteza in vrednotenje derivatov cimetne in benzojske kisline kot potencialnih protiglivnih učinkovin". Mentor naloge je doc. dr. Matej Sova in somentorica dr. Nada Kraševec.
 • Novembra 2014 je mešana raziskovalna skupina Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo Kemijskega inštituta in Lek d.d. prejela Puhovo priznanje za razvoj podobnih bioloških zdravil filgrastim in pegfilgrastim ter prenos v proizvodnjo. Skupino sestavljajo: dr. Vladka Gaberc Porekar, mag. Tatjana Milunović, Ana Jesenko, dr. Simona Jevševar, dr. Maja Kenig, Sašo Tomše in Nebojša Furlan.
 • V oktobru 2014 je dr. Nejc Rojko na 44. podelitvi Krkinih nagrad prejel Krkino nagrado za raziskovalno delo na podiplomskem študiju. Več informacij dobite tukaj.
 • Med izjemnimi znanstvenimi dosežki za leto 2012 najdemo dosežek z naslovom: Z virtualnim rešetanjem izbrani protiglivni inhibitorji za novo tarčo, benzoatno 4-monoksigenazo. Tukaj si lahko ogledate predstavitev posebnega dosežka.
 •  Dobitnik Preglove nagrade za izjemne dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved v letu 2013 je prof. dr. Gregor Anderluh. Več si lahko preberete v novici Kemijskega Inštituta ali ogledate na MMC RTVSLO.
 • Na regijskem BioCamp-u 2013 je v zmagovalni ekipi sodelovala Tina Zupančič. Več na naslednji povezavi: Regijski BioCamp 2013
 • Med izjemne znanstvene dosežke v letu 2011 je bil uvrščen tudi članek z naslovom: Aktivnost perforina na lipidnih membranah povzroča invaginacije in tvorbo veziklov. Spodaj si lahko ogledate kratko predstavitev dosežka, ki ga je predstavil prof. dr. Gregor Anderluh. S klikom na spodnjo sliko boste preusmerjeni na spletno stran videolectures.net.

Aktivnost perforina na lipidnih membranah povzroča invaginacije in tvorbo veziklov

 

 • Ljerka Lah je zmagala na seminarju European BioCamp 2008.
 • Zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije Leta 2002 za "Projekt Filgrastim (Razvoj produkcijskega seva, tehnologije biosinteze in postopka izolacije filgrastima)", ki so ga prejeli dr. Vladka Gaberc-Porekar iz L11, z dr. Viktorjem Menartom in mag. Simono Jevševar iz farmacevtske družbe Lek d.d.
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava