Skip to main content

Novica

INSRTR: nova tehnologija uravnavanja delovanja proteinov obeta uporabo v biomedicini in biotehnologiji

 

Prikaz strukture uravnavanja delovanja molekulskih škarij Cas9 preko vezave peptida na insert (rdeče). 

Proteini igrajo ključno vlogo v vseh procesih v vseh živih organizmih; pri celičnem metabolizmu, tvorbi strukture, prepoznavanju, imunskem odzivu in uravnavanju celičnih procesov. Sposobnost uravnavanja funkcije proteinov pomeni ključ do uravnavanja življenja. Tudi številna biološka zdravila predstavljajo proteini. Raziskovalci Kemijskega inštituta so odkrili in objavili v ugledni znanstveni reviji Cell Discovery novo tehnologijo uravnavanja delovanja različnih proteinov , ki so ga poimenovali INSRTR, kjer lahko preko kratkega vstavljenega peptida uravnavajo delovanje proteina, podobno kot tranzistorji v elektronskih vezjih. Pokazali so, da lahko bodisi vključijo ali izključijo delovanje izbranega proteina in jih celo kombinirajo za izvedbo logičnih operacij v živih celicah.

Novo tehnologijo so demonstrirali v človeških celicah na več encimih, proteinih v celični signalizaciji, prepoznavanju DNK ter protitelesih, s katerimi usmerjajo imunoterapijo raka. V sodelovanju z raziskovalci Inštituta Jožef Stefan so pripravili spletni strežnik, ki na osnovi metod strojnega učenja raziskovalcem omogoča prilagoditev za izbran tarčni protein. Raziskovalci menijo, da bo tehnologija INSRTR, za katero so sicer vložili tudi patentno prijavo, zelo uporabna tako za terapijo kot za druge biotehnološke namene.

Avtorji raziskave so Tjaša Plaper, Estera Merljak, Tina Fink, Tadej Satler, Ajasja Ljubetič, Duško Lainšček, Vid Jazbec, Mojca Benčina in Roman Jerala iz Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu ter Sintija Stevanoska in Sašo Džeroski iz IJS. Raziskavo bo na Kemijskem inštitutu 25.januarja 2024 v okviru Foruma 40 predstavila dr. Tjaša Plaper, ki si s Estero Merljak in Tino Fink deli prvo avtorstvo članka.

Povezava na članek: https://rdcu.be/dv8ER

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava