Skip to main content

Novica

‘Noč ima svojo moč’ še naprej vabi k raziskovanju

 

Pomlad je v polnem zamahu, okoli nas že vse cveti in diši, in ja, še bolj bo cvetoče! Z veseljem vam namreč sporočamo, da bo projekt 'Noč ima svojo moč' z nami tudi v prihodnjih dveh letih, ko se bo vse vrtelo prav okoli rastlin in zemlje.

Kot raziskovalke in raziskovalci se nam boste lahko pridružili pri vseslovenskem projektu znanosti za državljane, v okviru katerega bomo spremljali rast rastlin v različnih tipih prsti. Rastline nam bodo spregovorile marsikaj o zemlji, v kateri rastejo, ter nam na ta način pomagale brati naravo. Na Evropsko noč raziskovalcev, 30. septembra, ko bo dogajanje doživelo vrhunec, pa se bomo družili ob znanosti in raziskovanju posvečenih festivalskih dogodkih.

Dobro vemo, da je prav primerna in rodovitna zemlja oz. prst osnova za zdrave rastline, saj tako rastlinam kot živalim predstavlja življenjsko okolje. Določene rastlinske vrste najbolje rastejo v določenem tipu prsti, zaradi tega lahko v naravi celo samo na osnovi prisotnosti posameznih rastlinskih vrst na neki površini ugotovimo kakšen je tam tip prsti.

Pa si še malce osvežimo spomin. V okviru projekta 'Noč ima svojo moč' smo v preteklih štirih letih sejali semena ivanjščic in drugih travniških cvetlic, opazovali zdravje divjih kostanjev, ter spremljali kakovost voda izven uradnih kopalnih območij. Letos pa glavno vlogo pri vseslovenskem eksperimentu prevzemajo rastline in prst. Katere rastline in v kakšno prst jih bomo sejali, ter kaj vse bomo opazovali, ko bodo živahno kalile in rasle, vam povemo ob skorajšnjem zagonu projekta znanosti za državljane na Vrtu eksperimentov Znanstivala 2022, ki bo to soboto in nedeljo, 28. in 29. maja, potekal v središču Ljubljane. Že zdaj pa vas vabimo, da se pridružite projektu, saj želimo tudi tokrat v družbi dvigniti zavedanje o pomenu raziskovalnega dela in znanstvenega načina razmišljanja.

Več informacij najdete na spletni strani http://www.nocmoc.eu/, kjer se lahko že zdaj prijavite in poslali vam bomo semena ter navodila za sejanje. Z dogajanjem pa se lahko seznanite tudi na družbenih omrežjih: https://www.facebook.com/nocimasvojomoc/, https://www.instagram.com/nocimasvojomoc/?hl=en.

Partnerji projekta smo Ustanova Hiša eksperimentov, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Geološki zavod Slovenije ter Tehniški muzej Slovenije.

Dajte svoji raziskovalni žilici duška in raziskujte z nami!

Konzorcij partnerjev projekta 'Noč ima svojo moč'

 

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava