Skip to main content

Novica

Novi center odličnosti MultiXscale

S prvim januarjem smo pričeli z izvajanjem novega projekta evropskega centra odličnosti, imenovanim MultiXscale EuroHPC, katerega koordinator je Kemijski Inštitut. Projektni koordinator je prof. dr. Matej Praprotnik, vodja Laboratorija za molekularno modeliranje. V projekt je vključenih 13 partnerjev iz akademskega in industrijskega sektorja po Evropi.

Cilj centra odličnosti MultiXscale EuroHPC je povečati zmogljivost, produktivnost in prenosljivost programske opreme in delovnih postopkov za celoten spekter znanstvenikov, ki delujejo na področju večskalnih simulacij. Center bo prevzel tehnično breme razvoja in distribucije aplikacij pomembnih za področje (pred)eksaskale, s sooblikovanjem aplikacij za tehnologijo eksaskale ter bo zagotavljal knjižnice in storitve usmerjene v eksaskalo. Namen je spodbujanje družbe k uporabi preizkušenih, v prihodnost usmerjenih, skalabilnih delovnih postopkov in prenosljivih tehnologij. S tem bo razvijalcem aplikacij omogočena usmeritev v znanstvene inovacije pomembne za to področje, posledično pa bodo lahko industrijski in akademski uporabniki aplikacij razpolagali z vrhunsko tehnologijo na vseh računalniških virih, do katerih imajo dostop.

V okviru spodbujanja razvoja knjižnic in storitev ter predstavitve znanstvenega in industrijskega potenciala pravih pristopov na več skalah, bo MultiXscale izvajal tri pilotne primere uporabe družbenega in industrijskega pomena:

  • načrtovanje in certificiranje helikopterjev za civilni prevoz,
  • uporaba baterij za podporo prehodu na trajnostno energijo,
  • ultrazvok za neinvazivno diagnostiko in biomedicinske aplikacije.

Sodelujoči partnerji projekta:

V okviru razpisa HORIZON-EUROHPC-JU-2021-COE-01 je bilo po Evropi ustanovljenih 10 centrov odličnosti. Centri pokrivajo različne aplikacije in primere uporabe vključno s podnebjem in vremenom, razvojem zdravil, astrofiziko in kozmologijo ter znanostjo o plazmi in inženiringom.

Več informacij: Kick-off of 10 Centres of Excellence in HPC to support the transition towards exascale (europa.eu)

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava