Skip to main content

Novica

Prof. Mojca Benčina je prejemnica Preglove nagrade za izjemne dosežke v znanosti

V okviru tedna Kemijskega inštituta je bila izr. prof. dr. Mojci Menčina podeljena Preglovova nagrada za izjemne dosežke v letu 2018.

Izr. prof. dr. Mojca Benčina raziskuje na področjih imunologije, mikrobiologije in sintezne biologije. Na področju prirojene imunosti je prispevala pomembna odkritja pri določitvi mehanizma aktivacije receptorjev TLR9, TLR5 in TLR3. S svojimi raziskavami je pripomogla k razumevanju procesov, ki prispevajo k obrambnim mehanizmom gostitelja pred patogeni in k razumevanju bolezenskih stanj, povezanih z aktivacijo receptorjev TLR pri človeku. Na področju sintezne biologije je sodelovala pri razvoju logičnih operacij v sesalskih celicah in genetsko kodiranih senzorjev. Ukvarja se tudi z izjemno znanstveno zanimivim področjem sonogenetike, kjer razvija tehnike selektivne aktivacije sesalskih celic z ultrazvokom. Izsledke raziskav v zadnjih petih letih je objavila v 26 znanstvenih člankih v vrhunskih znanstvenih revijah, kot so Nature Biotechnology, Nature Communications in Nature Chemical Biology. Dr. Benčina je tudi soavtorica štirih mednarodnih patentov.

Nagrada, ki je poimenovana po kemiku in Nobelovemu nagrajencu slovenskega rodu, Frideriku Preglu (1869 – 1930), predstavlja priznanje za vrhunske dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved, ki so primerljive in na nivoju svetovnih aktualnih dosežkov.

Čestitamo!

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava