Skip to main content

Novica

Projekt CCEdit zmagovalec natečaja Best of the Best 2021

Ekipa projekta CCEdit pod vodstvom prof. dr. Romana Jerale je zmagovalka letošnjega natečaja AmCham Slovenia za najboljšo poslovno prakso Best of the Best 2021.

Leta 2019 smo vložili patentno prijavo za izboljšavo metode CRISPR, ki predstavlja enega najpomembnejših tehnoloških prebojev na področju ved o življenju v zadnjih letih. Na osnovi te izboljšave je prof. dr. Roman Jerala pridobil ERC Proof-of-Concept projekt, poimenovan CCEdit, ki omogoča nadaljevanje razvoja in demonstracije tehnologije v zdravstvene in druge biotehnološke namene.

Projekt, ki se je pričel izvajati februarja 2020, ima močno poslanstvo. Poleg izboljšave tehnologije za urejanje genov in prenosa v komercialno uporabo, želimo vzpostaviti mednarodno poslovno-razvojno povezavo s tujimi organizacijami. S povezavo s svetovnimi biotehnološkimi središči in farmacevtskimi podjetji lahko projekt doseže večjo prepoznavnost in boljše možnosti za preboj na trg, istočasno pa se s primerom dobre prakse sodelovanja bogati celoten slovenski biotehniški Start-up sektor. Slovenski raziskovalci dosegajo globalno konkurenčne dosežke na področju ved o življenju. Večina teh raziskav pa kljub ekonomskemu in družbenemu potencialu ne doživi nadaljnjega razvoja, zato smo prikrajšani tudi za napredne celične in genske terapije, ki bi lahko postale dostopne našim pacientom.

Cilj projekta je z viri iz tujih biotehnoloških središč premostiti pomanjkanje ključnih razvojnih domačih sredstev in znanj. Na ta način lahko z omejenimi sredstvi dosežemo napredke pri komercializaciji biotehnoloških in medicinskih inovacij, s tem pa spodbudimo odločevalce, raziskovalce in druge akterje, za aktivnejšo udeležbo pri razvoju domače industrije.

Spletna stran projekta CCEdit: https://ccedit.si/

Več o projektu si oglejte v videoposnetku: https://www.youtube.com/watch?v=ACYoyKqfvpw

Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Ljubljana, 7. januar 2021 - Slovenski znanstvenik dr. Nejc Hodnik, ki je za raziskave elektrokatalizatorjev leta 2019…
Ljubljana, 31. avgust 2020 - Na Kemijskem inštitutu smo pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava