Skip to main content

Novica

ReCatalyst uspešno do nagrade EIT

 

Odcepljeno podjetje Kemijskega inštituta ReCatalyst se je uvrstilo med 9 finalistov za letošnjo nagrado Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT). Osvojilo je 2. mesto v kategoriji EIT Venture Award ter 3. mesto v kategoriji EIT Public Award, ki jo EIT podeljuje podjetju z največjim potencialom za ustvarjanje pomembnega vpliva na državljane, posamezne trge, inovacijske ekosisteme in gospodarstvo ter reševanje glavnih družbenih izzivov.

ReCatalyst spreminja tehnologijo vodika, pri čemer se osredotoča na gorivne celice z membrano s protonsko izmenjavo (PEMFC), da bi premagal izzive glede razširljivosti in stroškov, povezane z dragocenimi kovinami, kot je platina. Njihova nanotehnološka platforma ponuja katalizatorje iz zlitin platine, ki jih je mogoče prilagoditi, kar je bistvenega pomena za široko uporabo PEMFC v energetiki in prometu.

Podjetje sicer že vse od ustanovitve leta 2021 niza uspehe pri pridobivanju podpore in zagonskih sredstev. Leta 2023 je bilo podjetje razglašeno za slovenski startup leta, zmagalo je tudi v velikem finalu EIT Jumpstarter in uspešno zaključilo vse tri faze EIT Raw Materials Accelerator.

 

Kontakt za več informacij: matija.gatalo(at)ki.si

 

Edinstvena zgradba fosfolipaze C iz Listeria monocytogenes Listerioza je ena najsmrtonosnejših bolezni, katere…
Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča…
Raziskovalci Kemijskega inštituta poročajo o znanstvenem napredku na področju tehnologije urejanja genoma. Izboljšali so…
Ljubljana, 10. november 2021 – Raziskovalca Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Mali in dr. Andraž Krajnc sta…
Ljubljana, 6. julij 2021 - Koronakriza  nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive,…
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava