Skip to main content

O inštitutu

"Proof of Concept" NICKI

Na področju prenosa znanja, je bil v letu 2019 na Kemijskem inštitutu narejen izjemno pomemben korak v smeri dviga tehnološke stopnje izumov. Uspešno je bila ustanovljena notranja »Proof of Concept« (PoC) finančna spodbuda, imenovana NICKI. Le-ta podpira zaščitene izume Kemijskega inštituta z velikim potencialom, financira pa se izključno iz direktorjevega sklada. Razlog za vzpostavitev NICKI podpore je dejstvo, da večina izumov, ki izhajajo iz raziskav, niso rezultat sodelovanja z industrijskimi partnerji. Cilj spodbude je zvišati tehnološko stopnjo razvoja (TRL) in vrednost inovacij, kar je predpogoj za uspešno komercializacijo ter s tem povečati možnost prodaje oz. licenciranja in ustvarjenje povezav z industrijskimi partnerji. Spodbuda NICKI raziskovalcem omogoča plačilo zunanjih storitev, kot so dodatna testiranja materialov, pridobivanje informacij o trgu in potrebah industrije, povečanje proizvodnih kapacitet ipd. To so namreč področja, ki industriji nakazujejo ekonomski potencial raziskav.

S tem projektom odpiramo širši dialog za vzpostavitev 'Proof-of-Concept' podpore na državni ravni. Takšna, v razvojno naprednih državah uveljavljena spodbuda, lahko rezultate slovenskih raziskav približa trgu kot še nikoli prej. Vizija za prihodnost je okrepitev NICKI podpore s sredstvi industrijskih in drugih partnerjev ter stalna odprtost razpisa za prijave.

 

Inovacije v letu 2020:

-          dr. Matija Gatalo (»Outsourcing« proizvodnje prekurzorja za izdelavo katalizatorjev za vodikove gorivne celice)

-          doc. dr. Ivan Jerman (Negorljiv poliamid 6)

-          dr. Duško Lainšček (3D animacija: Zunanja regulacija aktivnosti CAR-T celic za bolj učinkovito imunoterapijo raka)

 

Inovacije v letu 2021:

-          dr. Nikola Minovski (Nove protibakterijske učinkovine)

-          dr. Sebastijan Kovačič (Visoko porozni π-konjugirani polielektrolitni fotokatalitski materiali)

-          Luka Pavko (Vodikove gorivne celice)

-          Erik Rihtar (Biosenzorji za detekcijo steroidnih hormonov)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava